Kulturní vložka aneb na co se podívat o svátcích?

Kulturní vložka aneb na co se podívat o svátcích?
Fotografie: Netflix

Letošní rok (bohužel) nabídl více než dost příležitostí, kdy se dívat na televizi. Pokud vám tedy chybí nápady, na co se ještě dívat, máme pro vás pár tipů inspirovaných vědou, technikou a dalšími tématy, kterým se zde věnujeme.

Social Dilemma (Netflix)

Začneme netradičně dokumentem o sociálních sítích. O těch se tu a tam vyskytne zpráva, že se snad s jejich pomocí někdo pokusil zmanipulovat volby nebo že stojí za nárůstem dětských sebevražd. Tento dokument se snaží podobné jevy nejenom jasně pojmenovat, ale i popsat jejich pozadí a na názorných příkladech vysvětlit nebezpečí sociálních sítí a jejich vliv na náš každodenní život.

Ve výsledku to není moc veselé sledování, ale pokud se aspoň na okamžik zamyslíte nad tím, jakým způsobem využíváte sociální sítě, respektive jak ony využívají vás, pak je to jedině dobře.

Devs (Hulu)

Jste naladěni na vážnější notu? Dobře, tak v tom budeme pokračovat. Seriály o programátorech a „ajťácích“ obvykle sklouzávají ke komediálnímu žánru, jak nám to ukázal dnes už legendární seriál The IT Crowd nebo Silicon Valley. To je trochu škoda, protože práce vývojářů všeho druhu sice není nudná, ale spíš vážná – hlavně kvůli dalekosáhlým následkům, které může mít.

Asi taková je základní premisa příběhu o tak trochu jiné partě programátorů, kteří tvoří něco přelomového.

Tales from the Loop (Amazon Prime Video)

Naopak ve sci-fi podle předlohy švédského autora moc počítačů nenajdeme. Naopak, kulisy malého města působí nanejvýš staromódně, nebýt toho, že se domem za lesem občas prožene robot nebo se tam paradoxním způsobem zakřiví časoprostor.

Dejte seriálu i přes pomalejší tempo a severskou uzavřenost šanci a budete odměněni nevšedním zážitkem při přemýšlení o těch nejobyčejnějších a přitom nejdůležitějších otázkách.

For All Mankind (Apple TV+)

Na fZone se také věnujeme vesmírnému programu, který po letech stagnace začíná opět ožívat. Ať už jde o plány návratu na Měsíc nebo úspěchy SpaceX, vždy to vyvolá vlnu optimismu a naděje v lepší zítřek.

Přesně takovou atmosféru má i seriál natočený pro Apple, který ukazuje alternativní historii kosmických závodů ze šedesátých let. V ní bylo totiž přistání na Měsíci pouze začátek…

neXT (Fox Network)

Pokud si chcete odpočinout od náročného přemýšlení, vždy se najde nějaký americký seriál, který vám to umožní. Paradoxní je, že neXT nabídne veskrze plytkou zápletku o padouchovi, který se pokouší zničit svět. A není to člověk z masa a kostí, nýbrž sama umělá inteligence.

Byla by to docela zábava, kdyby to podle závěrů z prvního dokumentu nebyla zároveň pravda. A pak, čemu věřit…

V síti (Aerofilms)

O dokumentu v Síti jste nemohli neslyšet. Nejenom, že trhal historické rekordy v návštěvnosti, ale rozrezonoval celou komunitu a některé jeho dějové linky měly soudní dohru. U skutečného soudu.

Takže ať už jste děti, nebo děti máte – tohle prostě nemůžete nevidět.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze