Lenovo Mirage Solo a Mirage Camera: dva nové kroky po VR cestě

Lenovo Mirage Solo a Mirage Camera: dva nové kroky po VR cestě
  • Seznámili jsme se na vlastní kůži s VR brýlemi Lenovo Mirage Solo, které jsou vůbec prvními samostatnými brýlemi s Google Daydream
  • Zvláštností je u nich především nová technologie WorldSense, která dokáže pomocí dvou předních kamer přenášet váš pohyb do virtuálního světa
  • Druhou novinkou je panoramatická kamerka Mirage Camera se 180 stupni záběru a automatickým ukládáním do Google Fotek

Ani Lenovo nechce zůstat se svými VR brýlemi pozadu. Ukázalo tedy světu nový, zcela samostatný headset Mirage Solo. Zároveň se jedná o vůbec první samostatné VR zařízení od Googlu, jelikož Mirage Solo běží na platformě Google Daydream. Nepotřebují tedy k fungování žádné kabely, počítač či telefon a podle nás jde o vůbec nejlepší Daydream VR brýle, které si budete moct koupit.

Brýle nabídnou integrovaný 5,5palcový Quad HD LCD displej, který nabídne široké pozorovací uhly až 110 stupňů. Po našem vyzkoušení musíme říct, že obraz sice nevypadá ani z daleka tak pěkně jako u „dospělých“ VR brýlí, které potřebují k chodu počítač, ale přesto dostačuje. Výkon bude přitom dodávat VR edice procesoru Snapdragon 835 a 4 GB RAM. Nezapomnělo se ovšem ani na interní úložiště o velikosti 64 GB, dokonce si můžete zařízení i rozšířit microSD kartou až o 256 GB. Integrovaná sluchátku tu sice nenaleznete, ale alespoň můžete využít 3,5mm jack.

Velkou předností brýlí jsou dvě přední kamery. Pomocí nich se totiž dokáží zorientovat v prostoru pomocí snímání okolí a překládat váš pohyb do virtuálního světa. Díky tomu stačí udělat krok dopředu, skrčit se či skočit a headset tento pohyb díky kamerám provede i ve virtuálním světě. Tato technologie pochází z dílen Googlu a dostala jméno WorldSense. Brýle Mirage Solo budou moci přehrávat speciálně optimalizovaný VR obsah pro WorldSense, ale spokojit se můžete i s hromadou obyčejných aplikací pro Daydream.

Podobnou technologii známé zatím jen u dražších VR headsetů a fungovala při našem vyzkoušení až překvapivě dobře, avšak zážitek od Lenova nebude úplně stejný jako třeba u HTC Vive. Zase ale nepotřebujete externí senzory a velkou místnost. Nový headset Mirage ovšem přijde v balení pouze s klasickým ovladačem pro Daydream VR, který nedokáže spolupracovat se samotnými brýlemi. Své ruce (ovladače) tedy ve virtuálním světě neuvidíte. Potěšilo nás ale pohodlné nošení brýlí díky skvělému polstrování a jednoduché úpravě velikosti.

Konkurenční brýle Oculus Go (Xiaomi Mi VR Standalone) sice nenabízejí vůbec žádné 3D snímání okolí, ale jsou také mnohem levnější. Oficiální cena nebyla zatím stanovena, ale podle všeho se má pohybovat pod 10 tisíci korunami, zatímco alternativa od společnosti Oculus bude stát polovinu. Je tedy otázkou, zda lidé ocení pohyb ve VR natolik, aby zaplatili bezmála dvojnásobek.

Mirage Camera

Krom VR brýlí jsme si ovšem mohli vyzkoušet i kamerku Mirage Camera, pomocí které lze vytvářet panoramatický obsah, který se skvělé hodí právě pro přehrávání ve VR. Kamerky mají každá 13Mpx a 180stupňový záběr. Vytváří přitom fotky a videa ve zcela novém standardu VR180, za kterým stojí opět Google.

Lenovo Mirage Camera

Jakmile kamerku zapnete, můžete sledovat obraz z ní v reálném čase na vašem telefonu a vytvářet fotky, videa až ve Full HD rozlišení či dokonce živě streamovat. Hodí se také automatické nahrávání fotek a videí do Google Fotek, takže si můžete zaznamenaný obsah ihned prohlížet i na jiných zařízení.

V těle kamerky dále najdeme ARM procesor Snapdragon 626, 2 GB RAM a rovněž 16 GB interního úložiště. Nechybí ovšem ani Wi-Fi či LTE a výdrž baterie by se měla pohybovat kolem dvou hodin nepřetržitého natáčení.

Ani Mirage Camera nemá zatím oficiální cenovku, ale měla by stát méně jak 7,5 tisíce korun. Obě novinky Lenova mají přijít na trh v druhém čtvrtletí letošního roku.

Zdroje: variety.com, theverge.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze