To nejlepší se stalo ještě lepším: vyzkoušeli jsme nové VR brýle HTC Vive Pro

To nejlepší se stalo ještě lepším: vyzkoušeli jsme nové VR brýle HTC Vive Pro
  • HTC Vive Pro je mnohem pohodlnější než první generace Vive a má nesrovnatelně jemnější obraz
  • Také zvuk vás konečně pořádně vtáhne do virtuálních světů díky povedeným integrovaným sluchátkům
  • Potěšil také bezdrátový adaptér, díky kterému se už nemusíte bát, že zakopnete o všudypřítomné kabely

VR brýle od HTC jsou mnohými považovány za nejlepší brýle pro virtuální realitu současnosti. A výrobce se snaží, aby to tak zůstalo. Jak jsme vás již informovali, na veletrhu CES představil výrobce novou generaci s lepším obrazem, zvukem, konstrukcí a dalšími novinkami. My jsme novou virtuální realitu měli možnost přímo v Las Vegas vyzkoušet a zde jsou naše dojmy.

HTC Vive je pro někoho, kdo to myslí s virtuální realitou skutečně vážně. Je potřeba mít výkonný počítač a po místnosti rozmístit sledovací zařízení. Díky tomu je však zážitek lepší než u jakékoliv jiné virtuální reality současnosti. A nová generace Vive Pro je ještě mnohem lepší.

Výrazných změn k lepšímu doznala konstrukce. Brýle mají lepší vyvážení hmotnosti, pohodlnější zapínání přezky i vylepšené polstrování a systém utažení. Skok je to opravdu velký a při hraní je to znát. Novinkou jsou také notně vylepšená sluchátka integrovaná do brýlí. Lépe izolují od okolního prostředí, jsou hlasitější a mají kvalitnější zvuk s plnějšími basy.

HTC Vive Pro a porovnání s prvním Vive

Rozlišení displejů se zvýšilo o 78 % na 2 880 × 1 600 pixelů a je to znát. Hodně znát. Zatímco u první verze bylo rozlišení viditelné na první pohled a při hře trochu rušilo, zde už nic takového nehrozí. Vyšší rozlišení vás doslova vtáhne do děje, a i když je pořád rastr viditelný, je to už jen když se na něj zaměříte. Díky tomu jsou předměty neuvěřitelně detailní, což přináší i kuriózní problémy. Třeba texty v knihách ve hře původně neměly být vůbec k přečtení, takže si s nimi nikdo moc hlavu nelámal. Nyní ale už jsou a snadno jsem tak mohl přečíst legendární výplňový text „Lorem Ipsum“!

Dvojice předních kamer zatím k ničemu není. Brýle je nepoužívají pro orientaci v prostoru, k tomu stále slouží trackery rozmístěné v místnosti. Vývojáři je ale mohou použít pro rozšířenou realitu, rozpoznávání předmětů a podobně. Samo HTC je v tomto docela tajemné a spíše připravilo hardware a vývojáři to mají vzít jako hozenou rukavici.

Celkově je tedy vylepšení HTC Vive skutečně velké a posunuje zábavu mnohem dále. Pokud pomineme řešení od třetích stran, stále ji trochu kazí je kabel vedoucí od brýlí do počítače. Tomu ale také bude konec, konkrétně ve třetím čtvrtletí. Díky speciálnímu adaptéru, který se umístí na brýle a vysílači, který si dáte třeba do kapsy, se můžete pohybovat úplně volně. A musím říct, že je to skutečně znatelný rozdíl, když se nemusíte bát, že zakopnete o kabel.

Za mě má tedy HTC Vive Pro velký palec nahoru a zůstává pořád na špici helem pro virtuální realitu.

HTC Vive Wireless Adaptor
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze