Lenovo představilo budoucnost počítačů. Je plná AI a nevídaně dlouhé výdrže

Lenovo představilo budoucnost počítačů. Je plná AI a nevídaně dlouhé výdrže
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, fZone.cz
  • V rámci pražského eventu vystoupil také zástupce společnosti Qualcomm
  • U nových modelů najdeme pokročilé možnosti AI díky výkonné NPU
  • Lenovo se soustředí na byznysová i komerční řešení

Na tiskové konferenci v centru Prahy, u které nechyběla ani redakce fzone.cz, představila společnost Lenovo širokou škálu nových zařízení, která budou od července dostupná na českém trhu. Mezi nimi nechyběly ani Lenovo Yoga Slim 7x a Lenovo ThinkPad T14s Gen 6, první notebooky optimalizované pro umělou inteligenci s aplikací Copilot+, poháněné procesory Qualcomm Snapdragon X Elite. Tyto notebooky nabízejí vyšší produktivitu, kreativitu a zabezpečení v kombinaci s chytrým zpracováním všech úloh, což uživatelům zprostředkuje nový zážitek z interakce s jejich zařízeními.

Nově představené notebooky jsou výsledkem spolupráce Lenovo se společnostmi Microsoft a Qualcomm, jejichž zástupci nesměli na tiskové konferenci chybět. Lenovo jako jedna z prvních technologických firem na světě přináší koncovým uživatelům notebooky plně optimalizované pro využití umělé inteligence, které jsou vybaveny novými procesory Snapdragon X Elite od Qualcomm Technologies. Díky 12jádrové architektuře Qualcomm Oryon, grafice Qualcomm Adreno a dedikované NPU jednotce Qualcomm Hexagon přinášejí nové notebooky dosud nejrychlejší AI NPU zpracování v rychlosti až 45 bilionů operací za sekundu (TOPS). Nejnovější vylepšení od společnosti Microsoft a její aplikace Copilot+ zase uživatelům poskytují přístup k funkcím velkého jazykového modelu (LLM) i v offline režimu, takže mohou uživatelé prozkoumávat nekonečné možnosti umělé inteligence kdekoliv a kdykoliv.

Umělá inteligence a možnosti jejího využití jsou v dnešní době velmi zajímavým a často skloňovaným tématem. Jsme velice rádi, že můžeme běžným uživatelům i zkušeným profesionálům od nynějška nabízet další dva notebooky, které jsou plně připraveny na umělou inteligenci. Díky spolupráci se společnostmi Microsoft a Qualcomm jsou tato zařízení opravdu výjimečná a věřím, že uživatelům usnadní práci na jejich osobních i firemních projektech a otevřou jim dveře k neomezeným možnostem umělé inteligence,“ říká Pavel Janich, produktový manažer pro segment osobních počítačů ve společnosti Lenovo.

Lenovo Yoga Slim 7x: chytřejší cesta nejen k tvorbě obsahu

Nový notebook Lenovo Yoga Slim 7x přináší téměř neomezený potenciál umělé inteligence v tenkém těle s hmotností začínající na 1,28 kg. Tento potenciál ocení především tvůrci digitálního obsahu. Procesor Snapdragon X Elite s Hexagon NPU poskytuje uživatelům přístup k vestavěným funkcím, jako je tvorba obrázků dle psaného požadavku, pokročilé úpravy fotek a videí, zpětná vazba pro tvorbu a úpravu textu a mnoho dalších. Lenovo AI Core spolupracuje s procesorem Snapdragon X Elite pro chytré nastavení režimu používání a dynamickou úpravu výkonu a energetické účinnosti v závislosti na aktuální činnosti.

Veškerý obsah ožívá na 14,5palcovém dotykovém panelu PureSight OLED s poměrem stran 16:10, rozlišením 3K a frekvencí 90 Hz. Displej dosahuje maximálního jasu 1000 nitů a podporuje 100% sRGB a DCI-P3 barevného gamutu, stejně jako technologii TUV Rheinland Low Blue Light pro snížení modrého světla.

ThinkPad T14s Gen 6: stvořen pro byznys

ThinkPad T14s Gen 6 je první profesionální notebook Lenovo nové generace s aplikací Copilot+ a představuje významný pokrok v oblasti AI počítačů pro firemní využití. Díky pokročilému procesoru Snapdragon X Elite, který je vybaven integrovanou grafikou Adreno GPU a vlastním AI enginem, nabízí ThinkPad T14s Gen 6 vynikající uživatelský zážitek. Zabudovaná 45 TOPS NPU jednotka poskytuje funkce umělé inteligence přímo v zařízení, což zvyšuje produktivitu a usnadňuje tvorbu obsahu. Copilot+ pomáhá zefektivnit běžné činnosti díky síle generativní AI a strojového učení, a díky integraci napříč aplikacemi Microsoft 365 funguje jako personalizovaný AI asistent pro každodenní práci.

ThinkPad T14s Gen 6 pomáhá minimalizovat rizika díky robustním bezpečnostním funkcím a řešení ThinkShield.

ThinkPad T14s Gen 6 pomáhá minimalizovat rizika díky robustním bezpečnostním funkcím a řešení ThinkShield, které se zaměřuje na ochranu zařízení bez snížení jeho efektivity. Zároveň nabízí detekci hrozeb založenou na umělé inteligenci se zabezpečeným procesem spouštění a firmware se schopností samoléčby. To poskytuje pevný základ pro celkové zabezpečení systému ve spolupráci s jednotkou Qualcomm Secure Processing Unit a řešením Microsoft Pluton. Kromě zmíněných notebooků s aplikací Copilot+ představila společnost Lenovo řadu dalších zařízení, které jsou nově dostupné na českém trhu.

Cena a dostupnost

  • Notebook Lenovo Yoga Slim 7x bude na našem trhu dostupný od července 2024 s cenou začínající na 34 990 Kč včetně DPH. Předprodej byl zahájen již 20.5.
  • Notebook Lenovo ThinkPad T14s Gen 6 bude na našem trhu dostupný od srpna 2024 s cenou začínající na 53 690 Kč včetně DPH.
  • Tablet Lenovo Tab Plus je na našem trhu dostupný s cenou začínající na 6 999 Kč včetně DPH.
  • Tablet Lenovo TAB P12 Matte Display je na našem trhu k dispozici za cenu začínající na 9 999 Kč včetně DPH.
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze