Letos se na obloze rozzáří nova. Vidět půjde i pouhým okem

Letos se na obloze rozzáří nova. Vidět půjde i pouhým okem
Fotografie: NASA Goddard
  • Hvězdný systém se skládá z obří hvězdy a bílého trpaslíka
  • K výbuchu novy dochází každých 80 let
  • Astronomové očekávají, že k němu dojde mezi únorem a zářím tohoto roku

Na noční obloze můžeme pozorovat pouhým okem tisíce hvězd, letos bychom ale měli být svědky hvězdného výbuchu nazývajícího se nova. Hvězdný systém T Coronae Borealis nebo T CrB, který se od nás podle NASA nachází 3 000 světelných let, by měl být brzy vidět na obloze. Naposledy nova vybuchla v roce 1946 a jelikož k výbuchu dochází přibližně každých 80 let, astronomové vypočítali, že by k dalšímu mělo dojít letos mezi únorem a zářím.

Hvězdná soustava skládající se z obří hvězdy a bílého trpaslíka má za normálních okolností magnitudu 10, což je příliš málo na to, abychom ji mohli pozorovat pouhým okem. Ve chvíli, kdy dojde k výbuchu, se ale magnituda změní na 2, což znamená, že bude na obloze svítit asi jako Polárka. Takto by měla být pozorovatelná několik dní, následně opět uhasne na dalších 80 let. Kdy ale přesně k výbuchu dojde, nelze přesně odhadnout.


Výbuch bude viditelný v souhvězdí Corona Borealis neboli Severní koruně, která se nachází vedle souhvězdí Herkula. „Tato opakující se nova je pouze jednou z pěti v naší galaxii. To se děje proto, že T CrB je binární systém s bílým trpaslíkem a červeným obrem. Hvězdy jsou dostatečně blízko a když se červený obr stává nestabilním kvůli zvyšující se teplotě a tlaku, začíná vyhazovat své vnější vrstvy. Bílý trpaslík shromažďuje tuto hmotu na svém povrchu. Mělká hustá atmosféra bílého trpaslíka se nakonec zahřeje natolik, aby způsobila nekontrolovanou termonukleární reakci, která produkuje novu, jenž vidíme ze Země,“ uvedla NASA v popisu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze