Na Měsíc se chystá rover VIPER. Hledat bude vodní led

Na Měsíc se chystá rover VIPER. Hledat bude vodní led
Fotografie: NASA
  • Start roveru je naplánován na konec tohoto roku
  • Přistane na měsíčním jižním pólu a bude hledat místo, kde se nachází vodní led
  • Na Měsíci bude fungovat 100 dní

Než NASA dostane astronauty zpět na povrch Měsíce, chce mít jižní měsíční pól co nejlépe prozkoumaný. A jedním z hlavních důvodů přistání v této oblasti je, že by se zde měl nacházet vodní led. To ale zatím stále nebylo potvrzeno a NASA doufá, že to s roverem VIPER (Volatiles Investigating Polar Exploration Rover) změní.

Podle poslední aktualizace, kterou zveřejnila NASA, jsou všechny letové přístroje a rover postaveny z více jak 80 %. VIPER by měl odstartovat na Měsíc už na konci tohoto roku a na jeho povrchu by měl fungovat 100 dní. Vozítko je tedy navrženo tak, aby vydrželo extrémní teploty, které na Měsíci panují jak při lunárním poledni, tak při lunární noci. Pomocí metrového vrtáku bude moci analyzovat měsíční půdu, a to v různých hloubkách a různých teplotách.

NASA použije data, která rover shromáždí, aby ukázala, kde se měsíční led s největší pravděpodobností nachází a kde je nejsnadnější přístup, čímž se VIPER stane vůbec první misí mapující zdroje na jiném nebeském tělese. První zdrojové mapy Měsíce budou znamenat kritický krok vpřed pro mise Artemis NASA k vytvoření dlouhodobé přítomnosti na povrchu Měsíce,” uvádí NASA v popisu mise. Vodní led zatím viděly pouze sondy obíhající kolem Měsíce, ale je potřeba najít přesné místo, kde se nachází, aby mohly být co nejlépe naplánovány mise Artemis.


Nyní budou probíhat testovací analýzy, kdy ještě není rover zcela podstaven, aby se případné opravy nemusely řešit až při koncovém testování před startem. „Když například sestavujeme a instalujeme různé subsystémy na rover, provádíme také testy sdružování. Testy Channelization nám umožňují potvrdit, že díky našemu návrhu a konstrukci systému roveru, všechna spojení fungují,” řekl projektový manažer VIPER Dan Andrews.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze