Lidé, kteří spí méně než 5 hodin, čelí vyššímu riziku zdravotních problémů

Lidé, kteří spí méně než 5 hodin, čelí vyššímu riziku zdravotních problémů
Fotografie: unsplash.com
  • Čím jsou lidé starší, tím se riziko zvyšuje
  • Mezi nemoci, u kterých je riziko vzniku vyšší, patří cukrovka, rakovina, ischemická srdeční choroba, mrtvice, infarkt a další

Nová rozsáhlá studie poskytla důkazy o tom, že lidé starší 50 let, kteří v noci spí pět hodin a méně, mají vyšší riziko vzniku mnoha chronických onemocnění ve stáří ve srovnání s vrstevníky, kteří spí déle. Studie publikovaná v PLOS Medicine se blíží podívala na skupinu téměř 8 tisíc lidí, kteří ve věku 50 let neměli žádné chronické onemocnění. Vědci požádali účastníky studie, aby uvedli, kolik hodin tráví spánkem. Účastníci museli každých čtyři až pět let informovat, zda se jejich spánkové návyky změnily. Podle cnn.com studie probíhala 25 let.


U těch, kteří spali pět hodin a méně, bylo riziko vzniku chronických onemocnění o 30 % vyšší než u lidí, kteří spali v noci alespoň sedm hodin. V 60 letech bylo toto riziko o 32 % a v 70 letech dokonce o 40 % vyšší než u lidí, kteří spali déle. Mezi nemoci, u kterých bylo vyšší riziko vzniku, patřila cukrovka, rakovina, ischemická srdeční choroba, mrtvice, infarkt, chronické onemocnění ledvin, deprese, demence, duševní choroby, Parkinsonova choroba a artritida.

Jiný výzkum ukázal, že dospělí, kteří nemají dostatek spánku (sedm až devět hodin), mají podle amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) větší šanci na rozvoj chronických onemocnění, mezi které patří obezita a vysoký krevní tlak.

„Krátká doba spánku ve středním věku a ve stáří je spojena s vyšším rizikem nástupu chronických onemocnění a multimorbidity. Tato zjištění podporují propagaci dobré spánkové hygieny tím, že se zaměřují na podmínky a prostředí, které ovlivňují délku a kvalitu spánku,“ uvedli vědci ve studii.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze