Brzké usínání snižuje riziko srdečních onemocnění

Brzké usínání snižuje riziko srdečních onemocnění
Fotografie: unsplash.com
  • Chodit spát mezi desátou a jedenáctou hodinou večerní je podle vědců nejlepší ve srovnání s dřívější nebo pozdější dobou
  • Výsledky studie ukázaly, že lidé, kteří chodili spát o půlnoci nebo později, měli o 25 % vyšší riziko srdečního onemocnění
  • Ti, kteří chodili spát před desátou hodinou večerní, měli riziko onemocnění srdce 24 %

Vědci z Exeterské univerzity provedli studii, díky které zjistili, že optimální doba na usínání zabraňuje rozvoji srdečního onemocnění. Chodit spát mezi desátou a jedenáctou hodinou večerní je podle vědců nejlepší ve srovnání s dřívější nebo pozdější dobou.


„Tělo má 24hodinové vnitřní hodiny, kterým říkáme cirkadiánní rytmus. Ty pomáhají regulovat fyzické a duševní fungování. Ačkoli z naší studie nemůžeme vyvodit příčinnou souvislost, výsledky naznačují, že časné nebo pozdní usínání může tyto tělesné hodiny pravděpodobně narušit a mít nepříznivé důsledky pro náš kardiovaskulární systém,“ uvedl spoluautor studie Davis Plans.

Vědci použili data od 88 026 účastníků britské Biobanky, která sbírala údaje o nástupu spánku a době probouzení během 7 dnů pomocí akcelerometru, který měli účastníci během sbírání údajů na ruce. Mezi další hodnocené faktory vědci zahrnovali věk, pohlaví, délku a nepravidelnost spánku, hmotnost + krevní tlak. Důležité pro vědce také bylo, zda člověk kouří nebo má cukrovku.

Výsledky studie ukázaly, že lidé, kteří chodili spát o půlnoci nebo později, měli o 25 % vyšší riziko srdečního onemocnění. Více toto onemocnění postihuje ženy. Nejnižší riziko se naopak ukázalo u lidí, kteří chodili spát od 22:00 do 22:59. Lidé, kteří chodili spát před desátou hodinou večerní, měli riziko onemocnění srdce 24 %.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze