Tyto spánkové návyky mohou prodloužit délku vašeho života

Tyto spánkové návyky mohou prodloužit délku vašeho života
Fotografie: unsplash.com
  • Spěte minimálně 7 hodin každou noc
  • Pokud vás trápí spánkové apnoe, navštivte lékaře
  • Svoji spánkovou rutinu dodržujte každý den

Spánek je jednou z nejdůležitějších věcí, které můžete svému tělu dopřát. Nedostatek spánku je spojen s vážnými chronickými chorobami, včetně kardiovaskulárních onemocnění, cukrovky a oslabené imunity. To ale není všechno, málo spánku ohrožuje také schopnost vyrovnat se se stresem. Výzkumy navíc ukazují, že špatné spánkové návyky zkracují délku života člověka. Dostatek kvalitního spánku je zásadní. Pojďme se podívat, které spánkové návyky byste měli každý večer přidat ke svým pravidelným rituálům.

Spěte alespoň 7 hodin denně

Pro začátek se ujistěte, že si každý den dopřáváte dostatek spánku. Podle Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) by měli dospělí spát minimálně 7 hodin každou noc. Spánek musí být nepřerušovaný a klidný. Hluboký spánek je jednou z nejdůležitějších fází, protože dává vašemu mozku a tělu příležitost odpočinout si a zotavit se ze dne. Podle cnet.com existuje několik tipů pro kvalitnější spánek, které můžete udělat, než se budete chystat do postele. Ty vám pomohou hlavně ke kvalitnějšímu hlubokému spánku, který je pro tělo nejdůležitější.

Chcete-li maximalizovat kvalitu a délku spánku, zkuste tyto tipy


  • Vyhýbejte se kofeinu až 6 hodin před spaním – nejlepší je konzumovat kofein v jakékoli podobě pouze ráno nebo během dopoledne.
  • Před spaním nepijte alkohol – po alkoholu většina lidí usne snadno, ale průběh spánku není tak kvalitní, jak by měl být.
  • Investujte do spánku – kupte si kvalitní matraci, pohodlné ložní prádlo a další nezbytné věci.
  • Před spaním necvičte – intenzivní cvičení byste měli dokončit minimálně hodinu před ulehnutím do postele.
  • Bojujte s úzkostmi – zkuste před spaním meditaci, která odbourá příznaky úzkosti.

Spánková apnoe

Spánková apnoe je velice závažná porucha, při které člověk ve spánku opakovaně přestane dýchat. Kvůli tomu se narušuje přísun kyslíku do těla a následně je ohroženo zdraví a kvalita spánku člověka. Divili byste se, kolik lidí spánkové apnoe neléčí. Na jednu stranu je to pochopitelné, protože jediným řešením, jak bojovat s touto poruchou, je speciální přístroj s maskou. Tu musí mít člověk přes noc nasazenou na obličeji. V některých těžkých případech pak pomůže jen operace. Pokud takovými stavy trpíte, navštivte lékaře.

Studie zjistily, že spánková apnoe může přispívat ke zrychlenému stárnutí. Bylo také prokázáno, že přispívá k chronickým zdravotním stavům, jako je vysoký krevní tlak, srdeční choroby a mrtvice.


Dodržujte svoji spánkovou rutinu

Všimli jste si někdy, že jste každý večer unavení ve stejnou dobu? Je to proto, že naše těla mají přirozený cyklus spánku a bdění, který se nazývá cirkadiánní rytmus. Zachování stejné doby spánku a probuzení pomáhá udržovat váš cirkadiánní rytmus vyrovnaný. Narušený cirkadiánní rytmus může způsobit ospalost přes den a potíže se soustředěním. Snažte se proto chodit spát a probouzet se každý den ve stejnou dobu, jak často jen můžete. A ano, i o víkendech.

Spánek je základem našeho zdraví. Dostatek spánku je jednou z nejlepších věcí, které můžete udělat, abyste si zajistili dlouhý a šťastný život.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze