Špatné sny mohou být příznakem demence v pozdějším věku

Špatné sny mohou být příznakem demence v pozdějším věku
Fotografie: unsplash.com
  • Lidé s pravidelnými špatnými sny mají čtyřikrát vyšší pravděpodobnost rozvoje demence
  • Spouštěčem špatného spánku může být stres i úzkost

Lidé ve středním věku, kteří mají často špatné sny, mají vyšší pravděpodobnost rychlejšího poklesu kognitivních funkcí a v pozdějším věku se u nich může rozvinout demence. Většina lidí zažívá čas od času špatné sny, ale pouhých 5 % dospělých prožívá noční můry jednou týdně.

Stres, úzkosti a nedostatek spánku jsou potenciální spouštěče nočních můr. Předchozí výzkumy ukázaly, že se u lidí s Parkinsonovou chorobou také často objevovaly úzkostné sny, které mohly za rychlejší pokles kognitivních funkcí. Vědci se rozhodli v nové studii zjistit, zda mají noční můry vliv na kognitivní funkce. Zkoumali údaje od 600 osob ve středním věku (35 až 64 let) a 2 600 lidech starších 79 let. Všichni byli sledováni několik let.


Výsledky výzkumu publikovaného v odborném časopise eClinicalMedicine ukázaly, že lidé středního věku, kteří měli noční můry alespoň jednou týdně, měli v dalších deseti letech čtyřikrát vyšší pravděpodobnost rozvoje demence. Starší lidé, kteří měli pravidelné noční můry, měli dvakrát vyšší pravděpodobnost, že se u nich projeví demence.

„Nejlepší způsob, jak se vypořádat s demencí, je předcházet jejímu výskytu. Víme, že existuje několik ovlivnitelných rizikových faktorů – špatná strava, nedostatek pohybu, kouření a nadměrné pití alkoholu. Pokud dokážeme identifikovat, kdo je vystaven vysokému riziku demence o několik let nebo dokonce desetiletí dříve, můžeme být schopni zpomalit nástup, nebo mu dokonce úplně zabránit,“ uvedl autor studie Dr. Abidemi Otaiku pro theguardian.com.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze