Lidé pro prodělaném koronaviru mají vyšší riziko onemocnění cukrovkou

Lidé pro prodělaném koronaviru mají vyšší riziko onemocnění cukrovkou
Fotografie: unsplash.com
  • Cukrovka byla přidána na seznam dlouhodobých příznaků koronaviru
  • Rok po uzdravení je o 40 % vyšší riziko onemocnění cukrovkou
  • Čím těžší průběh koronaviru, tím vyšší riziko cukrovky

Dva roky od začátku pandemie koronaviru se vědci a lékaři stále více zajímají o dlouhodobé příznaky po prodělaném onemocnění koronavirem, kterým lékaři říkají long COVID (dlouhý COVID). Na seznam dlouhodobých příznaků nyní přidali cukrovku.

Odborníci už dříve zjistili, že lidé s cukrovkou jsou vystaveni vyššímu riziku nakažení koronavirem, ale nyní byla odhalena nová souvislost – COVID-19 může vést k vyššímu riziku onemocnění cukrovkou. Více než rok po zotavení z koronaviru si Jennifer Hobbs začala zvykat na dlouhodobé příznaky, které ji po prodělané nemoci stále trápí. Kromě bolesti kloubů a mozkové mlhy se u ní projevila cukrovka druhého typu. Zvýšenou hladinu glukózy v krvi měla už před koronavirem, ale její zdravotní stav byl pod kontrolou a nemusela užívat žádné léky. To se ale poté změnilo. „Každé ráno si měřím hladinu cukru v krvi, dokonce užívám dva různé druhy léků,“ uvedla pro cnn.com.


Studie zveřejněná tento měsíc se zabývala pacienty z Německa, kteří měli lehký průběh nemoci COVID-19. Výsledky ukázaly, že u těchto lidí byla o 28 % vyšší pravděpodobnost onemocnění cukrovkou druhého typu oproti těm, kteří se nikdy koronavirem nenakazili.

Studie z USA publikovaná v odborném časopise The Lancet ukázala zvýšenou pravděpodobnost cukrovky u lidí, kteří prodělali koronavirus. Rok po infekci bylo riziko onemocnění vyšší o 40 %. Vědci odhadují, že přibližně 2 ze 100 lidí, kteří prodělali COVID-19, onemocnění cukrovkou. Ukázalo se, že čím těžší průběh nemoci COVID-19, tím vyšší riziko cukrovky.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze