Mars 2020 rover se poprvé postavil na kola

Mars 2020 rover se poprvé postavil na kola
  • Budou následovat testy ve vakuové komoře
  • Na první misi se vydá v únoru 2021

Je to skoro jako sledovat dítě, jak roste a učí se nové a nové věci. Jeden z nezapomenutelných okamžiků jsou bezpochyby první krůčky.

Podobný moment si prožil i rover, který se příští rok vydá na Rudou planetu. Místo dvojice zadních končetin se ale postavil na šestici kol z hliníku, která jsou k vozidlu připojena titanovýma nohama. Každé kolo má svůj vlastní motor a první dvě dokáží zatáčet takovým způsobem, že se marťanské vozítko otočí o 360 stupňů na místě.

S propracovaným systémem odpružení si poradí i s náročným terénem. Bude se sice vyhýbat svahům s náklonem větším než 30 stupňů, ale v případě potřeby si troufne i na 45° náklon.

Cílem mise bude sběr vzorků, které se s dalšími výpravami vrátí zpět na Zemi. Proto je nesmírně důležité, aby se při sestavování nekontaminoval pozemskými mikroorganismy. Z toho důvodu se jeho části převážejí zabalené ve fólii a jsou čištěny 70% isopropyl-alkoholem.

Nyní budou následovat testy ve vakuové komoře, kde se zjistí, jak si poradí s nízkým tlakem a teplotami. Pokud půjde vše dobře, pak se podle NASA na své první dobrodružství rover vydá 12. února 2021.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze