Chitin by mohl být tím správným materiálem pro stavbu na Marsu

1
Chitin by mohl být tím správným materiálem pro stavbu na Marsu
Fotografie: Javier G. Fernandez
  • Nová studie ukazuje na technologii, díky které by mohlo být možné postavit trvalé obydlí pro posádku i na jiných planetách
  • Technologie, která využívá chitin, dokáže tvořit umělý ekosystém i v extrémních podmínkách

Vědci už nějakou dobu zkoumají Měsíc a Mars. Základní otázkou, kterou si kladou, nadále zůstává, zda lidstvo opravdu může dlouhodobě přežít na jiné planetě nebo ve vesmírném satelitu.

Javier Fernandez spolu s jeho kolegy ze Singapore University of Technology and Design touto studií přináší nové možnosti. V ní stojí, že pro stavbu na Marsu by mohla být použita jednoduchá technologie na bázi chitinu, což je jeden z nejrozšířenějších polysacharidů na Zemi.

NASA plánuje za čtyři roky odstartovat misi Artemis a vyslat další lidi na Měsíc. Pokud bude mise úspěšná, mohla by sloužit jako startovací můstek k cestě na Mars. To znamená, že celá budoucnost průzkumu vesmíru závisí na dlouhodobých pobytech na jiných planetách, a proto je důležité najít správný materiál a technologie ke stavbě obydlí a dalších nezbytných věcí k přežití.

Beton bohužel použít nelze, protože taková stavba vyžaduje velké množství vody, která na těchto planetách není k nalezení. Ale chitin, který je produkován mnoha organismy, by mohl být řešením. Tvoří buněčnou stěnu hub a je hlavní složkou kutikuly mnoha členovců.

Podle Javiera Fernandeze tato technologie prvotně vznikla za účelem vytvoření ekosystému v městském prostředí. Nicméně ukázalo se, že uzavřený ekosystém lze utvořit i v extrémních prostředích, jako jsou jiné planety nebo vesmírné satelity.

Diskuze ke článku
Adam Cerny
Adam Cerny
Dost chabej clanek pani,slecno Padapoulova.Kdybych pracoval v praci tak,jako vy pisete,kopiruje clanky,mam vyhazov...Ovsem vy xi drepnete do kavarny,nahodite vazny vyraz kdy davate najevo,jaka nejste intelektualka a povazujete se za elitu.No,hodne zdaru v kopirovani dalsich textu a psani referatu, za ktere by se stydel i patak zakladni skoly.😃

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze