Měly by vaše dospívající děti sledovat seriál Euphorie a jemu podobné?

Měly by vaše dospívající děti sledovat seriál Euphorie a jemu podobné?
Fotografie: HBO
  • Sledujte seriál s dětmi a konverzujte o probíraných tématech
  • Otevřené rozhovory pomohou rozvíjet hodnotový systém dítěte a zlepší vztahy v rodině
  • Rozhovor veďte formou otázek

Náctiletá dívka chodí po městě s kufrem plným drog, středoškolačka je obětí znásilnění, a to ani nemluvíme zmiňovat, jak velké množství nahoty se objevuje v oblíbeném seriálu Euphorie. Je pořad určený dospívajícím právě pro tuto věkovou kategorii ale vhodný? A jak by se rodiče měli zachovat, pokud jejich náctileté děti Euphorii a další podobné seriály sledují? Terapeut John Duffy v rozhovoru pro cnn.com uvedl, že je dobré během sledování seriálu konverzovat o probíraných tématech. Sledování jde jednoduše pozastavit a v daný moment se s dítětem pobavte, co se v seriálu odehrává.


Jak děti a dospívající sledují více pořadů na svých osobních zařízeních, stává se pro rodiče obtížnější hlídat, co sledují. Seriály, jako je Proč? 13× proto (13 Reasons Why), Hra o trůny (Game of Thrones) a Euphorie (Euphoria), mohou za to, že diskutovaná témata mezi mladými jsou stále temnější a dospělejší.

„Jakmile dítě dosáhne 15 let věku, nemůžete dopodrobna kontrolovat, co sleduje. Snaha být dítěti nápomocný musí být mnohem více ve formě smysluplných rozhovorů,“ uvedla klinická psycholožka Lisa Damour. Otevřené rozhovory s náctiletými a dospívajícími o pořadech, které sledují, mohou být sice nepříjemné, ale mohou pomoci rozvíjet jejich hodnotový systém a také budou díky tomu vědět, že pokud se ocitnou v těžkých situacích, mají ve svých rodičích oporu. Takové rozhovory mohou také ve vaší rodině zlepšit vztahy.


Možná si myslíte, že vaše děti nic explicitního nesledují. To, že se na žádný takový pořad nedívají v obýváku u televize, neznamená, že se na ně nemohou dívat prostřednictvím mobilního telefonu ve svém pokoji nebo u kamaráda. Důležité je, seznámit se s pořady, které vaše dítě sleduje. A to nejlépe tak, že tyto seriály začnete také sledovat. Pokud vaše dítě bude chtít, sledujte jejich oblíbené pořady s nimi, abyste mohli o daných tématech diskutovat v reálném čase. Podle odborníků dítěti sdělte, že i vám je toto téma nepříjemné, ale že je důležité o takových věcech mluvit. Můžete se dohodnout, jak o tom budete mluvit – například můžete nastavit časovač a mluvit jen v krátkých měřených úsecích.

Nezačínejte rozhovor monologem o tom, jak není vhodné takový pořad sledovat. Místo toho se dítěte začněte ptát na nejrůznější otázky. Můžete se zeptat, proč začalo pořad sledovat nebo zda už zažilo některou z věcí, která se v seriálu stala. Možná poté zjistíte, že vaše dítě některá témata znepokojují stejně jako vás.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze