Meta ruší omezení Trumpových účtů na Facebooku a Instagramu

Meta ruší omezení Trumpových účtů na Facebooku a Instagramu
Fotografie: unsplash.com (Jørgen Håland)
  • Účty měl pozastavené od ledna 2021
  • Podle vyjádření Mety by měli oba prezidentští kandidáti dostat stejné možnosti

Bývalý americký prezident Donald Trump rád využívá ke komunikaci sociální sítě, s tím se však pojí řada kontroverzí. Ty vyvrcholily po útoku na Kapitol z 6. ledna 2021, po němž mu pro šíření nenávisti byly pozastaveny účty na většině sociálních sítích. Výsledkem bylo, že se rozhodl spustit si svoji vlastní.

Nejdříve svůj zákaz odvolal exprezidentem kdysi oblíbený Twitter a nyní Meta vydala prohlášení, ve kterém si mimo jiné píše: „Při posuzování naší odpovědnosti za umožnění politického vyjádření jsme přesvědčeni, že americký lid by měl mít možnost vyslechnout kandidáty na prezidenta na stejném základě. (...) Předchozí omezení Trumpových účtů byla reakcí na extrémní a mimořádné okolnosti a nemusejí být prodloužena “.

Trumpův účet zcela pozastaven za relativně malý přestupek, který by u jiného účtu nevedl ke stejnému trestu. Nyní, když se příští týden koná republikánský národní sjezd, se k němu bude přistupovat spíše jako ke všem ostatním. I když se Trump vyjádřil, že jiné sociální sítě než tu svoji nepotřebuje, on a jeho tým začali opět pravidelně publikovat na Facebooku, kde sdílí videa ze svých shromáždění a útoky na prezidenta Joea Bidena. Na Facebooku ho sleduje 34 milionů lidí, zatímco Bidena 11 milionů. Na Instagramu jich má téměř 25 milionů oproti Bidenovým 17,1 milionu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze