Sociální sítě by měly mít stejné varování jako cigarety

Sociální sítě by měly mít stejné varování jako cigarety
Fotografie: Dole777, unspash.com
  • Vysoký činovník amerického ministerstva zdravotnictví chce varování pro uživatele
  • Opírá se při tom o studie o vlivu na psychiku dětí a dospívajících

Podle amerického generálního lékaře Viveka Murthyho by sociální média měla být opatřena varovnými nápisy o jejich možných dopadech na zdraví, podobně jako je tomu u cigaret a dalších tabákových výrobků. V článku v deníku The New York Times Murthy uvádí, že sociální média významně přispívají ke krizi duševního zdraví dospívajících.

Je načase požadovat, aby na platformách sociálních médií bylo varovné označení generálního lékaře, že sociální média jsou spojena s významným poškozením duševního zdraví dospívajících,“ řekl Murthy. „Varovný štítek generálního lékaře, který vyžaduje opatření Kongresu, by rodičům a dospívajícím pravidelně připomínal, že bezpečnost sociálních médií nebyla prokázána.

Není to poprvé, co Murthy upozornil na obavy o duševní zdraví v souvislosti se sociálními médii. V loňském roce vydal doporučení, které obsahovalo podobné argumenty a v němž se uvádí, že sociální média představují značné riziko pro duševní zdraví dospívajících. Ve svém posledním stanovisku Murthy citoval studii, která ukázala, že vyšší používání sociálních médií je spojeno se zvýšeným rizikem úzkosti a deprese, a také průzkum, v němž téměř polovina dospívajících uvedla, že sociální média jim zhoršují pocit z vlastního těla.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze