Rodiny obětí střelby ve škole v Uvalde žalují společnosti Activision a Meta

Rodiny obětí střelby ve škole v Uvalde žalují společnosti Activision a Meta
Fotografie: Actrivision
  • Současné zákony chrání vydavatele her a provozovatele sociálních sítí, ale žaloba se zaměřuje na jejich marketing
  • Ten vykresloval zabíjení jako správný přístup k řešení problémů
  • To mělo podle žaloby vést ke tragédii, při které zahynulo 21 lidí

Mohou počítačové hry za vzrůstající násilí ve společnosti, respektive mohou ovlivnit některé jedince, aby sáhli k násilí? A dá se totéž říci i o sociálních sítích? Takové otázky se nejspíše honí hlavou každému, existují odborné studie a nějaké stanovisko bude muset zaujmout i kalifornský soud v Los Angeles, k němuž byla podána tato žaloba.

Rodiny obětí zabitých při střelbě ve škole v texaském Uvalde žalují společnost Meta a vývojáře hry Call of Duty, společnost Activision, kvůli obvinění, že propagovali používání střelných zbraní u nezletilých chlapců. Žaloba tvrdí, že obě společnosti „vědomě vystavily střelce zbrani, podmínily ho, aby ji považoval za řešení svých problémů, a vycvičily ho k jejímu používání“.

Stížnost byla v pátek podána u losangeleského vrchního soudu jménem přibližně 45 rodinných příslušníků. Jak je uvedeno v žalobě, rodiny obviňují společnosti Activision a Meta z toho, že „vychovávají“ mladé muže a vedou je k násilným činům, jako byl ten ze 24. května 2022. Tehdy 18letý Salvador Ramos palbu na základní škole Robb v texaském Uvalde a zabil 21 lidí. To pro server The Verge komentoval vedoucí oddělení firemní komunikace společnosti Activision Delaney Simmonsová: „Miliony lidí na celém světě si užívají videohry, aniž by se přiklonili k hrůzným činům.

V žalobě se uvádí, že střelec hrál hru Call of Duty posedle, rozvíjel své střelecké dovednosti a získával odměny, které jsou dostupné až po značné časové investici. Tvrdí také, že ve hře je použita útočná puška AR-15, která byla použita při střelbě. Žaloba zároveň tvrdí, že střelec byl získáván prostřednictvím explicitního, agresivního marketingu na Instagramu, který ukazoval stovky obrázků zobrazujících a uctívajících vzrušení z boje.

I když by se mohlo zdát, že předchozí soudní pře na toto téma skončily vždy výhrou herních vývojářů nebo provozovatelů sociálních sítí, tento případ není tak jednoznačný. Článek 230 chrání platformy před podobnými občanskoprávními žalobami, pokud vznikly na základě příspěvků jejich uživatelů. V tomto případě je však napadána cílená reklama platformy a vydavatele. Jeden ze zastupujících právníků navíc již dříve získal od výrobce zbraní Remington odškodnění ve výši 73 milionů dolarů pro rodiny obětí střelby ve škole Sandy Hook.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze