Mise Europa Clipper je zase o něco blíže

Mise Europa Clipper je zase o něco blíže
Fotografie: NASA
  • Kosmická loď Europa Clipper dorazila do JPL pro dokončení montáže
  • K měsíci Jupiteru by měla odstartovat v říjnu 2024
  • Včetně solárních panelů bude loď velká jako basketbalové hřiště a bude největší kosmickou lodí vytvořenou NASA

Mise Europa Clipper od NASA má za úkol doletět k Jupiteru a obíhat kolem jeho měsíce Europa. Start je naplánovaný na říjen 2024 a NASA nyní oznámila, že je dokončení kosmické lodi zase o něco blíže. Hlavní tělo Europy Clipper bylo dovezeno do laboratoře Jet Propulsion Laboratory (JPL) v jižní Kalifornii, kde inženýři během dvou let dokončí ručně montáž a poté jej před dlouhou cestou k Jupiteru otestují.

Tělo kosmické lodi je 3 metry vysoké a 1,5 metru široké. Tvořeno je z hliníkového válce, který je propojen a elektronikou, rádiem, tepelnou smyčkou, kabeláží a pohonným systémem. Po vysunutí solárních panelů bude kosmická loď velká jako basketbalové hřiště – stane se největší kosmickou lodí NASA pro planetární misi. Uvnitř hlavního těla kosmické lodi jsou dvě nádrže – jedna na palivo, druhá jako okysličovadlo. Dále je zde potrubí, které obsah nádrží přenese do 24 motorů, a vytvoří tak chemickou reakci, na základě které se bude loď pohybovat. Tim Larson z JPL, zástupce projektového manažera, uvedl, že motory jsou víceúčelové a mohou být použity jak pro velké manévry při letu k Jupiteru, tak i pro menší po dobu, co bude kosmická loď létat kolem Europy.


Je to vzrušující čas pro celý projektový tým a obrovský milník. Tato dodávka nás přivádí o krok blíže ke spuštění a i vědeckému výzkumu Europa Clipper,“ řekl Jordan Evans, projektový manažer mise v JPL. Europa Clipper provede po příletu k Europě téměř 50 průletů, během nichž bude shromažďovat data o atmosféře, povrchu i vnitřku Europy. Vědci věří, že měsíc Jupitera ukrývá vnitřní oceán, který obsahuje dvakrát více vody než všechny naše oceány na Zemi.

Přístroje, které budou Europu pozorovat, jsou v JPL už od března a jsou podrobeny testování. Mezi ně patří ultrafialový spektrograf Europa–UVS a E–THEMIS (spacecraft’s thermal emission imaging instrument). Jedná se o infračervenou kameru, která byla navržená tak, aby mapovala teploty na Europě. Tým očekává, že do konce tohoto roku bude dokončena většina letového hardwaru a zbývající vědecké přístroje.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze