NASA zveřejnila datum, kdy Webbův teleskop přejde do plného provozu

NASA zveřejnila datum, kdy Webbův teleskop přejde do plného provozu
Fotografie: NASA
  • Webbův teleskop přejde do plného provozu 12. července
  • V tento den zobrazí plně barevné snímky a bude připraven na zahájení první mise
  • Pro astronomy začne nová éra pozorování vesmíru s očekáváním nových objevů

Největší a nejkomplexnější observatoř, která kdy byla vypuštěna do vesmíru, bude již brzy připravena na zkoumání nejvzdálenějších hvězd a galaxií. NASA ohlásila, že vesmírný teleskop Jamese Webba zveřejní první plně barevné snímky a spektroskopická data 12. července. Po šesti měsících, kdy probíhaly přípravy jako nastavování zrcadel a kalibrace veškerých přístrojů, je teleskop připraven zahájit svou vědeckou misi.

Jak se blíží konec příprav observatoře pro vědu, stojíme na prahu neuvěřitelně vzrušujícího období objevování našeho vesmíru. Tyto snímky budou vyvrcholením desetiletí oddanosti, talentu a snů – ale budou také jen začátkem,“ řekl Eric Smith, programový vědec Webb z ústředí NASA ve Washingtonu. Místo, které bude Webb prozkoumávat jako první, je projekt připravovaný více jak pět let mezi agenturou NASA, ESA (Evropská kosmická agentura) a CSA (Kanadská vesmírná agentura).

Nastavování všech 18 zrcadel, které na teleskopu po zarovnání tvoří jedno velké, trvalo týmu nejdéle, ale vyplatilo se. Dalekohled je tak výkonný, že je těžké přesně předpovědět, jak budou první snímky vypadat, a to i přestože tým již v rámci testování snímky pořizoval. Tyto nové snímky však budou první v plné barvě a první, které předvedou kompletní vědecké schopnosti teleskopu.


Po pořízení prvního snímku v plném provozu poté mohou začít naplánované mise. Astronomové budou moci pozorovat vesmír tak, jak doposud nebylo možné. Vědci také doufají, že přijdou i nečekané objevy. Například při vypouštění Hublleova vesmírného teleskopu v roce 1990 nikdo netušil, že existuje temná energie, která tvoří přibližně 68 % vesmíru. Na Webbovy objevy si však asi budeme muset ještě chvilku počkat.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze