Starliner na ISS vydává podivné zvuky. Všiml si jich jeden z astronautů

Starliner na ISS vydává podivné zvuky. Všiml si jich jeden z astronautů
Fotografie: NASA
  • Butch Wilmore nahlásil pozemnímu týmu zvláštní zvuky, které slyší z reproduktoru Starlineru
  • Pozemní tým si zvuk také poslechl, ale o co jde, se zatím neví
  • Starliner se vrátí 7. září zpět na Zemi bez posádky

Starliner se má již za několik dní odpojit od Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) a vrátit se zpět na Zemi bez posádky. Butch Wilmore – který v kapsli společně se Suni Williamsovou přiletěl, však NASA nahlásil podivné zvuky, které jdou z reproduktoru kosmické lodi, a neví, co je způsobuje. „Mám otázku ohledně Starlineru. Z reproduktoru se ozývá zvláštní zvuk... Nevím, co to způsobuje,“ ohlásil podle arstechnica.com Wilmore pozemnímu týmu řízení mise.

Wilmore je zkušený astronaut, který nedělá žádné ukvapené závěry a ví, že zvuk může způsobovat prakticky cokoliv. Není si tak jistý, zda se jedná o zvláštnost, kterou způsobuje spojení mezi vesmírnou stanicí a Starlinerem, nebo se jedná o úplně něco jiného. Oslovil tak dispečery v Houstonu, aby si podivný zvuk také poslechli, a připojil jim mikrofon k reproduktoru. Ozvalo se výrazné pípnutí, které by se dalo přirovnat k sonaru. Oč se jedná, ale zatím nikdo neví.

Ačkoliv tyto zvuky nemusí reálně nic znamenat, astronauti vždy hlásí jakoukoliv anomálii. U Starlineru je to navíc více než žádoucí, vzhledem k potížím, které jej po celou dobu letu doprovázejí. Starliner se autonomně odpojí od vesmírné stanice 7. září čtyři minuty po půlnoci středoevropského času a přistát by měl o několik hodin později ve White Sands Space Harbor v Novém Mexiku.


Původní dvojčlenná posádka Starlineru – Butch Wilmore a Suni Williamsová, zůstávají na ISS jako členové posádky a vrátí se na Zemi v únoru příštího roku v kapsli Dragon od SpaceX společně se členy mise Crew-9. Starliner čekají po přistání testy a vyhodnocení nasbíraných dat. Ačkoliv NASA dříve uvedla, že při testovacích letech jsou problémy očekávatelné, Boeing se nejspíše certifikace Starlineru jen tak nedočká a bude pravděpodobně potřeba delší čas k tomu, než se veškeré chyby opraví.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze