S misí Europa Clipper poletí báseň i jména lidí – klidně i to vaše

S misí Europa Clipper poletí báseň i jména lidí – klidně i to vaše
Fotografie: NASA
  • Jména i báseň budou vložena do mikročipu sondy
  • Mise odstartuje příští rok a cílem bude Jupiterův měsíc Europa
  • Své jméno můžete registrovat do konce roku

Mise Europa Clipper je naplánována na říjen 2024, poslední přípravy tak právě vrcholí. Sonda poletí až k Jupiteru, kde se zaměří na jeho měsíc Europa, kde by se mohl ukrývat alespoň mikrobiální život. NASA na kosmickou loď přidá báseň, která byla věnována právě této misi, a lidé z celého světa mají možnost k ní napsat své jméno, které poletí 2,6 miliardy kilometrů. Program s názvem „Message in a Bottle“ umožní vložit jméno na palubu sondy do 31. prosince tohoto roku.

Do vesmíru může letět i vaše jméno

Přihlášená jména budou napsána na mikročip společně s básní pojmenovanou In Praise of Mystery: A Poem for Europa, kterou složila Ada Limón. Pokud si chcete báseň přečíst celou nebo vložit své jméno na kosmickou loď, NASA pro to zřídila speciální stránku Message In A Bottle. Pokud napíšete své jméno do kolonky, přijde vám do několika minut ještě potvrzení, zda bude opravdu přidáno na mikročip.

Líbí se mi myšlenka, že naše jména budou cestovat napříč naší Sluneční soustavou na palubě kosmické lodi tolerantní vůči záření, která se snaží odhalit tajemství zamrzlého měsíce Jupitera,uvedla přidružená administrátorka vědecké mise NASA Nicola Fox. Tato kampaň však není jediná, která umožňuje milionům lidí po celém světě poslat své jméno do vesmíru. Stalo se tak při misi Artemis I a při misích na Mars. Už v 70. letech minulého století se v kosmických lodí Voyager 1 a 2 vezly časové kapsle se zvuky, obrázky i textem.


Sonda Europa Clipper se aktuálně nachází v montážní dílně v JPL v Kalifornii, kde k ní připevňují kameru. Dohromady bude sonda operovat s devíti přístroji, mezi kterými nebude chybět spektrometr, radar schopný proniknout přes led či magnetometr. Odstartuje příští rok z Cape Canaveral na Floridě a k Jupiteru by měla doletět v roce 2030. Kolem Europy pak proletí přibližně 50× a zjistí, zda se pod kilometry tlustou ledovou krustou, kde je vnitřní oceán, může nacházet život.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze