Mise Psyche k asteroidu letos neodstartuje

Mise Psyche k asteroidu letos neodstartuje
Fotografie: NASA
  • Start mise byl odložen kvůli nedostatku času pro testování softwaru
  • Kosmická loď nestihne odstartovat do 11. října, kdy je poslední možnost startu v tomto roce
  • Mise se tak odkládá na rok 2023, nebo 2024

NASA oznámila, že mise Psyche ke stejnojmennému asteroidu letos neodstartuje. Důvodem je pozdní dodání letového softwaru a testovacího vybavení kosmické lodi. NASA tak neměla dostatek času na dokončení potřebných testů před startem. Mise mohla odstartovat nejpozději 11. října, ale tým potřebuje na ověření softwaru více času.

NASA vybrala misi Psyche již v roce 2017 v rámci Discover Program, který se zaměřuje na nízkonákladový výzkum planetární vědy. „NASA bere náklady a harmonogram závazků svých projektů a programů velmi vážně. Zkoumáme možnosti mise v kontextu Discovery Programu a rozhodnutí o dalším postupu bude učiněno v nadcházejících měsících,“ řekl Thomas Zurbuchen, přidružený správce ředitelství vědeckých misí NASA. Nezávislý tým posoudí další možné varianty, včetně dalších nákladů na misi. Celkové náklady, včetně nosné rakety, jsou 985 milionů dolarů (23 miliard korun). Doposud bylo využito 717 milionů dolarů (16,7 miliard korun), je tedy potřeba odhadnout další náklady.

Navigační a letový software je důležitý pro řízení orientace kosmické lodi při letu ve vesmíru a bude také směrovat anténu kosmické lodi směrem k Zemi, aby bylo možné zasílat a přijímat data. Tým mise však při testech zjistil problém s kompatibilitou se simulátory testovacího prostředí. NASA na základě zjištěného problému posunula start mise z 1. srpna na 20. září. Ačkoliv byl tento problém odstraněn, tým již nemá dostatek času pro úplné dokončení kontroly.


Rozhodnutí odložit start nebylo snadné, ale je správné,“ řekla ředitelka JPL Laurie Leshin. Start mise mohl proběhnout mezi 1. srpnem a 11. říjnem, kdy by kosmická loď dorazila k asteroidu v roce 2026. Další možné starty budou možné v roce 2023 i 2024, to však znamená, že Psyche dorazí k asteroidu až na konci tohoto desetiletí. Přesná data zatím agentura neuvedla.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze