Vzorek asteroidu Bennu byl bezpečně přemístěn do čisté místnosti

Vzorek asteroidu Bennu byl bezpečně přemístěn do čisté místnosti
Fotografie: NASA/Keegan Barber
  • Návratová kapsle dopadla do vojenské oblasti v Utahu včera před 17. hodinou středoevropského času
  • Po kontrole pyrotechnika byla kapsle pomocí vrtulníku převezena do čisté místnosti
  • Dnes bude převezena do Johnsonova vesmírného střediska v Houstonu

Včera před pátou hodinou odpolední středoevropského času dopadla na Zemi návratová kapsle z kosmické lodi OSIRIS-REx. NASA se tak poprvé podařilo přivézt vzorek z vesmírného kamene na Zemi. Kapsle dopadla do testovací a výcvikové střelnice ministerstva obrany v Utahu. První člověk, který se ke kapsli dostal, byl pyrotechnik, který zkontroloval, zda je kapsle bezpečná. Ten dorazil asi půl hodiny po dopadu. Následně vzorek vyzvedl vrtulník a přemístil jej do provizorní čisté místnosti v hangáru na cvičišti.

Je důležité udržet vzorek nekontaminovaný, a proto byl po převezení napojen na nepřetržitý proud dusíku. Jedná se o plyn, jehož trvalé proudění do vnitřní části kapsle zabrání vniknout jakýmkoliv pozemským nečistotám. Odebrané kamínky a regolit váží odhadem 250 g, což je zatím nejvíce, co kdy bylo z vesmíru dovezeno – pokud vynecháme přivezený regolit z Měsíce. Vzorky budou dnes převezeny do Johnsonova vesmírného střediska v Houstonu, kde teprve bude vzorek zvážen a zjistí se tak reálná váha.

Blahopřejeme týmu OSIRIS-REx k dokonalé ukázkové misi, která prohloubí naše chápání původu naší Sluneční soustavy a jejího vzniku. Nemluvě o tom, že Bennu je potenciálně nebezpečný asteroid a to, co se ze vzorku dozvíme, nám pomůže lépe porozumět typům asteroidů, které by nám mohly přijít do cesty,uvedl administrátor NASA Bill Nelson. Kapsle vstoupila do atmosféry při rychlosti 44 500 km/h a za 10 minut přistála na zemi. Během této doby se jí podařilo zbrzdit rychlost na 18 km/h, čímž se zajistilo hladké přistání, bez poškození.


Dnešek je mimořádným milníkem nejen pro tým OSIRIS-REx, ale pro vědu jako celek. Ale nezapomínejme – i když to může vypadat jako konec neuvěřitelné kapitoly, je to skutečně jen začátek další. Nyní máme bezprecedentní příležitost analyzovat tyto vzorky a ponořit se hlouběji do tajemství naší Sluneční soustavy,“ řekl po přistání Dante Lauretta, hlavní řešitel OSIRIS-REx. Vzorky budou rozvezeny vědcům po celém světě, avšak většina zůstane uschována pro budoucí generace vědců, kteří budou mít lepší možnosti je studovat.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze