Sonda Psyche od NASA je téměř připravena na cestu k asteroidu

Sonda Psyche od NASA je téměř připravena na cestu k asteroidu
Fotografie: NASA
  • Sonda Psyche nyní dostala solární panely o velikosti 75 metrů čtverečních
  • K asteroidu by měla dorazit v roce 2026
  • Kolem asteroidu bude kroužit necelé dva roky a studovat povrch

Sonda Psyche se vydá na cestu ke stejnojmennému asteroidu. Cesta dlouhá 2,4 miliardy kilometrů bude plně poháněna solárně. Solární panely byly nyní připojeny k tělu kosmické lodi, kde proběhlo jejich složení a zase rozložení. Tento test tak posunul Psyche zase o něco blíže startu, který by měl proběhnout v srpnu.

Vidět poprvé vesmírnou loď plně sestavenou je obrovský úspěch. Je to spousta hrdosti,“ řekl Brian Bone, který vede montážní, testovací a startovací operace pro misi v laboratoři Jet Propulsion Laboratory (JPL) NASA v jižní Kalifornii. Solární panely o rozloze 75 metrů čtverečních jsou dosud největšími, jaké kdy byly instalovány v NASA JPL. Až se za letu plně rozmístí, budou velké asi jako tenisové hřiště.

Dle NASA loď vesmírem poletí 3,5 roku, aby v roce 2026 dorazila k asteroidu Psyche, který je bohatý na kov a v nejširším místě má obvod 280 kilometrů. Kosmická loď poté stráví téměř dva roky tím, že bude obíhat kolem tohoto asteroidu a přitom stále kroužit blíže v jeho oběžných drahách. Pás asteroidů se nachází mezi Marsem a Jupiterem, bude tedy výzvou udržet kosmickou loď pomocí solárních panelů takto daleko od Slunce.


Základní technologie se od jiných solárních panelů neliší, avšak v případě Psyche jsou lehčí, odolné proti záření, hyperúčinné a mohou poskytnout více energie s menším množstvím slunečního svitu. „Tato pole jsou navržena tak, aby fungovala za špatných světelných podmínek, daleko od Slunce,“ řekl Peter Lord, technický ředitel Psyche ve společnosti Maxar Technologies.

Solární panely se roztáhnou přibližně hodinu po startu a poskytnou energii pro celou cestu k asteroidu a později i k ovládání vědeckých přístrojů. Mezi přístroje patří magnetometr pro měření jakéhokoliv magnetického pole, snímače pro fotografování a mapování na povrchu asteroidu + spektrometry pro odhalení povrchu Psyche. Veškeré přístroje pomohou vědcům porozumět tomu, jak asteroid vznikl a měly by také pomoci odhalit otázky ohledně jádra naší Země.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze