Kolik gramů vzorku z asteroidu Bennu se na Zemi dostalo?

Kolik gramů vzorku z asteroidu Bennu se na Zemi dostalo?
Fotografie: NASA/Erika Blumenfeld & Joseph Aebersold
  • Tým zatím nashromáždil 70,3 gramu vzorku, ten ale pochází jen z povrchu hlavice
  • Kolik gramů je uvnitř zatím není jasné, tým čeká na nové přístroje pro otevření
  • Vzorky budou rozeslány vědcům po celém světě a většina bude uchována pro budoucí generace

Tým zpracovávající vzorky z mise OSIRIS-REx zatím shromážil podle nejnovějších informací NASA 70,3 gramu menších kamínků a prachu z vnější strany hlavy, která vzorek odebrala. Jen tyto sesbírané vzorky překonaly váhou cíl agentury, která chtěla na Zemi dostat alespoň 60 gramů asteroidu Bennu.

Dosud zpracovaný vzorek obsahuje kameny a prach nalezené na vnější straně hlavy. Další materiál zbývající uvnitř vzorkovací hlavy, nazývaný Touch-and-Go Sample Acquisition Mechanism neboli TAGSAM, je připraven pro pozdější odstranění a přidá se k celkové hmotnosti,uvedla NASA v aktualizaci. Kolik gramů vzorku je v hlavně zatím není jasné, jelikož se ji týmu ještě nepodařilo otevřít.

Tým se již pokusil hlavu otevřít, ale narazil na 35 upevňovacích prvků, které nebylo možné odstranit schválenými přístroji pro nakládání se vzorky, a tak je potřeba vyčkat, než budou nové přístroje schváleny. Zatím je tedy vzorek uvnitř hlavy stále nedotčený. Tým v následujících týdnech bude procvičovat nový postup pro otevření TAGSAM a zároveň bude zpracovávat materiál, který byl nashromážděn z povrchu hlavy. Veškeré práce se provádějí ve speciálním rukavicovém boxu, který je pod proudem dusíku. Tím se zabraňuje, aby se vzorek dostal do kontaktu se zemskou atmosférou a nedošlo ke kontaminaci.


Pro NASA je OSIRIS-REx první misí, která dodala na Zemi vzorek asteroidu. Vůbec první vzorek se na Zemi podařilo dostat podle space.com Japonské vesmírné agentuře (JAXA) v rámci mise Hayabusa. NASA tenkrát obdržela část tohoto vzorku pro zkoumání a stejně tak nyní JAXA obdrží vzorek Bennu. Kromě toho poputuje část vzorku více než 200 vědců po celém světě a přibližně 70 % bude uschováno pro budoucí generace vědců, kteří budou mít lepší podmínky pro zkoumání.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze