Mise Psyche k asteroidu odstartuje 12. října

Mise Psyche k asteroidu odstartuje 12. října
Fotografie: NASA
  • Start byl o týden posunut kvůli dokončení testování
  • Kosmická loď odstartuje na raketě Falcon Heavy od SpaceX
  • K asteroidu doletí v roce 2029 a bude kolem něj kroužit dva roky

Mise Psyche měla původně odstartovat 5. října, NASA ale start posunula o týden, tedy na 12. října, kvůli dokončení potřebných testů. „Změna umožňuje týmu NASA dokončit ověření parametrů používaných k ovládání dusíkových trysek kosmické lodi Psyche se studeným plynem,uvedla NASA v aktualizaci. Pokud by se muselo i toto datum posunout, je možné odstartovat až do 25. října. Kosmická loď odstartuje na vrcholu rakety Falcon Heavy od SpaceX z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě. Start je naplánován na 16:16 středoevropského času.

Co je mise Psyche?

Psyche je asteroid bohatý na kovy, který se nachází v hlavním pásu asteroidů mezi Marsem a Jupiterem. Stejnojmenná mise od NASA k němu vyšle kosmickou loď, která jej bude zkoumat. Ačkoliv již dříve byly jiné asteroidy zkoumány, tohle je první mise, která se vydá k vesmírnému kameni, který je tvořen z větší části z kovu, a ne z kamene nebo ledu.

Sonda by měla k asteroidu doletět v roce 2029, kdy jej jeho gravitace zachytí a začne kolem něj kroužit. Podle popisu mise by kosmická loď měla kolem Psyche obíhat dva roky, během kterých bude jeho povrch snímat a mapovat. Asteroid měří v nejširším bodě asi 280 km a předpokládá se, že by se mohlo jednat o jádro planetesimály bohaté na železo, tedy těleso, které by mohlo být stavebním kamenem pro kamennou planetu.


Než Psyche dorazí k asteroidu, uletí 3,6 miliardy kilometrů. Aby bylo spotřebováno co nejméně paliva, bude využívat gravitace Marsu, díky které nabere rychlost a změní směr. Nejblíže se k rudé planetě přiblíží v roce 2026, kdy nad povrchem Marsu proletí ve výšce 3 000 až 4 400 km. Při obíhání kolem Psyche se k jeho povrchu nejblíže dostane na vzdálenost 75 km.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze