Mopsové by neměli být považovaní za běžné psy kvůli jejich zdravotním rizikům

Mopsové by neměli být považovaní za běžné psy kvůli jejich zdravotním rizikům
Fotografie: unsplash.com
  • U tohoto plemene je zvýšené riziko náchylnosti k 23 ze 40 poruch
  • U mopsů je také 54krát vyšší pravděpodobnost výskytu brachycefalického obstrukčního syndromu dýchacích cest
  • Odborníci doporučují u vybírání psa hledět také na jeho zdraví

Malé psí plemeno mops je oblíbené mezi lidmi hlavně pro svůj plochý obličej, vykulené oči, vrásčité čelo a zatočený ocásek. Šlechtění tohoto plemene se projevilo na celkovém zdraví mopsíků. Studie provedená vědci z The Royal Veterinary College a zveřejněná v odborném časopise Canine Medicine and Genetics varuje, že mopsové kvůli šlechtění pro jejich specifický vzhled čelí mnoha zdravotním rizikům. Ze závěrů vyplývá, že by toto plemeno nemělo být dál považováno za typického psa ze zdravotních důvodů.

Vědci zkoumali 4 308 mopsů a 21 835 jiných plemen psů. Porovnávali jejich zdravotní profily a pravděpodobnost rozvoje 40 nejběžnějších psích zdravotních poruch. Výsledky studie ukázaly, že mopsové mají zvýšené riziko náchylnosti k 23 ze 40 poruch. U tohoto plemene byla také 54krát vyšší pravděpodobnost výskytu brachycefalického obstrukčního syndromu dýchacích cest. Navíc 17,4 % mopsů bylo obézních, ve srovnání s pouhými 6,9 % ostatních plemen.


Vědci došli k závěru, že mopsíci mají velké zdravotní problémy a velmi rozdílné zdravotní profily naznačují, že se výrazně odklonili od běžných plemen psů a ze zdravotního hlediska je nadále nelze považovat za typického psa.

Odborníci varují milovníky psů před zvýšenými zdravotními problémy všech brachycefalických plemen, jako jsou právě mopsové, francouzští buldočci nebo angličtí bulldoci. Z tohoto důvodu doporučují při hledání nového čtyřnohého přítele hledět hlavně na jeho zdraví. Podle cbsnews.com byl v Norsku dokonce zakázán chov některých z těchto plemen, například anglických buldoků a kavalírů King Charles španělů.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze