Podle vědců dokáží někteří psi rozpoznat lež

Podle vědců dokáží někteří psi rozpoznat lež
Fotografie: Jamie Street, unsplash.com
  • Vědci záměrně klamali psy ohledně umístění jídla
  • Ti jsou schopni takovou lež odhalit
  • Jejich následné chování se liší podle plemene

Jak moc jsou psi schopni pochopit komunikaci lidí je otázka, kterou si kladou nejenom jejich chovatelé, ale i vědci. V experimentu zveřejněném na royalsocietypublishing.org bylo zkoumáno 260 psů nejrůznějších plemen, aby se zjistilo, jestli dokáží rozpoznat, když jsou záměrně klamáni.

Test zahrnoval dvě misky, přičemž jedna z nich byla naplněna žrádlem. Pes nejdříve viděl, kam bylo umístěno žrádlo, ale to pak bylo tajně odebráno. V prvním testu pak člověk záměrně ukázal nesprávnou misku. V tomto případě se k ní skoro všichni psi vydali. Průběh druhého testu se však liší podle plemen. Nejlépe dopadli teriéři, kteří po zkušenosti s předchozí lží prakticky vždy ignorovali radu a vydali se k druhé misce. Podobný výsledek byl například u dětí nebo opic. Naproti tomu na druhé straně spektra jsou kolie poslouchající i lživý příkaz.

To ovšem neznamená, že by toto plemeno lež nepoznalo nebo bylo hloupější. Jde o to, že teriéři jsou zvyklí pracovat samostatně a jejich nezávislé rozhodování pak odpovídá jejich chování. Naopak kolie jsou extrémně společenské, a proto předpokládají, že lež jejich majitele má nějaký vyšší význam pro celou skupinu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze