Netopýři nejsou prvními zvířecími přenašeči koronaviru. Kdo tedy?

Netopýři nejsou prvními zvířecími přenašeči koronaviru. Kdo tedy?
Fotografie: unsplash.com
  • Psíci mývalovití jsou nyní považovaní za první zvířecí přenašeče koronaviru
  • Tito divocí savci byli prodávání na trhu Haunan ve Wu-chanu
  • Nová data by mohla poskytnout více vodítek pro další vyšetřování zdroje ohniska

Tým vědců tvrdí, že objevil dosud nejlepší důkaz o tom, jak byl virus, který způsobuje covid-19, poprvé přenesen na člověka. Nejnovější analýza ukazuje na konkrétní druh jako pravděpodobný živočišný původ viru. Tato analýza je založena na důkazech, které byly shromážděny před třemi lety z trhu Huanan ve Wu-chanu, který je ústředním bodem počáteční epidemie. Během prvních dnů roku 2020, kdy byl koronavirus stále záhadnou chorobou, odebralo Čínské centrum pro kontrolu nemocí vzorky z trhu. Genetické informace obsažené v těchto vzorcích byly zveřejněny teprve nedávno, což umožnilo týmu výzkumníků je analyzovat a poukázat na psíky mývalovité jako možného mezihostitele, ze kterého se nemoc rozšířila na lidi.


Jádrem této analýzy, která byla publikována na zenodo.org, je, že DNA psíků mývalovitých, divokých savců, kteří se prodávali na trhu s masem živí, byla nalezena na stejných místech, kde byly provedeny výtěry, které byly pozitivně testovány na SARS CoV-2. „Ale v chaotickém pátrání po původu ohniska nemoci, kdy je trh již dávno uzavřen a všechna zvířata k prodeji byla zabita, stále nemáme definitivní důkaz. A tříleté zpoždění ve zveřejnění těchto důležitých dat je skandální,“ uvedli vědci pro bbc.com.

Úplné genetické sekvence z těchto důležitých výtěrů z trhu zaznamenala doktorka Florence Debarre, vedoucí výzkumnice z Institutu ekologie a environmentálních věd v Paříži. Poté, co našla a stáhla kódy do genetické databáze, kde vědci sdílejí tyto informace, se ona a její kolegové vydali zjistit, jaký druh odpovídá vzorkům, které byly nalezeny na stejných místech jako virus. „Viděli jsme, jak se výsledky objevily na našich obrazovkách. A byl to mýval,“ vzpomínala doktorka. Podle profesora Eddieho Holmese z Univerzita v Sydney, který se na studii také podílel, jde o nejlepší důkaz, jaký získáme o živočišném původu viru.

Tato nová data by mohla poskytnout více vodítek pro další vyšetřování zdroje ohniska. Na farmách, kde jsou tato zvířata chována pro obchod, by také stále mohly existovat biologické důkazy. Pokud by vědci našli chovaná zvířata s protilátkami, které prokazují, že byla infikována SARS Cov-2, mohlo by to poskytnout další vodítko. Tato genetická informace by mohla alespoň zúžit, kde hledat. Generální ředitel Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus na tiskové konferenci uvedl, že každý údaj je důležitý pro to, aby se vědci k této odpovědi přiblížili. „Každý údaj týkající se studia původu covidu-19 musí být okamžitě sdílen s mezinárodním společenstvím,“ dodal.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze