Mpox se šíří Afrikou. Africká unie vyhlásila nejvyšší stupeň ohrožení

Mpox se šíří Afrikou. Africká unie vyhlásila nejvyšší stupeň ohrožení
Fotografie: unsplash.com
  • V Demokratické republice Kongo bylo od začátku roku hlášeno přes 13 700 případů nemoci
  • Generální ředitel CDC vyzval ke zrychlení procesu schvalování vakcín
  • Mpox se přenáší ze zvířete na člověka a nakažený člověk může virus přenést na dalšího člověka.

Nemoc mpox (dříve opičí neštovice) je vysoce nakažlivá nemoc, která již minulý rok děsila prakticky celý svět. K rozšíření ale nakonec nedošlo a nemoc se podařilo dostat pod kontrolu. Nyní je ale mpox znovu na vzestupu a Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí v Africe (Africa CDC) vyhlásilo nejvyšší stupeň ohrožení veřejného zdraví na celém kontinentu. Od začátku roku bylo podle bbc.com v Demokratické republice Kongo zaevidováno více než 13 700 případů mpox a z toho 450 skončilo smrtí.

Virus se ale postupně šíří po celé Africe a vyšší počty nemocných zaznamenává i Středoafrická republika, Keňa nebo Rwanda. „Mpox je globální hrozba, hrozba, která nezná hranice, žádnou rasu, žádné vyznání. Je to virus, který využívá naše zranitelnosti a loví naše nejslabší místa. A právě v těchto chvílích zranitelnosti musíme najít svou největší sílu a ukázat, že jsme se všichni poučili z COVID tím, že uplatňujeme solidaritu,uvedl během projevu Generální ředitel CDC Jean Kaseya.

Při projevu pak Kaseya uvedl, že vyzývá členské státy k tomu, aby se urychlilo povolení k vakcínám proti mpox, které budou hrát důležitou roli při zastavení šíření nemoci. Pokud by se vakcíny schválily ve zrychleném procesu při zachování přísných bezpečnostních protokolů, značně by se zkrátil čas, kdy by se mohla vakcína začít podávat lidem.


Mpox je virové onemocnění, které se projevuje velmi podobně jako neštovice. Přenáší se ze zvířat na člověka, a to blízkým kontaktem nebo za pomoci tělních tekutin, lézí na kůži nebo přes sliznici. Přenos je pak následně možný i mezi lidmi. Stačí, aby infikovaná osoba poblíž jiné osoby dýchala či mluvila. Nemoc se také přenáší sexem. Pokud se nemoc neléčí, může být i smrtelná. Při nákaze se u člověka objeví horečka, bolest svalů a léze po celém těle.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze