BioNTech do roku 2030 představí vakcínu proti rakovině

BioNTech do roku 2030 představí vakcínu proti rakovině
Fotografie: unsplash.com
  • Vakcína proti rakovině je vyvinuta na stejné mRNA technologii jako vakcína proti koronaviru
  • BioNTech chce vyvinout vakcínu proti rakovině tlustého střeva, kůže a dalším

Vakcíny, které pomohou v boji proti rakovině, by mohly být dostupné před koncem tohoto desetiletí. Informovali o tom manželé a zakladatelé farmaceutické firmy BioNTech, kteří stojí za jednou z nejúspěšnějších vakcín proti koronaviru.

Manželé Uğur Şahin a Özlem Türeci, spoluzakladatelé německé firmy BioNTech, kteří spolupracovali s firmou Pfizer na vývoji revoluční mRNA vakcíny proti COVID-19, uvedli, že učinili průlomový objev, který pomůže vyvinout vakcínu proti rakovině v nadcházejících letech. V rozhovoru pro bbc.com uvedla profesorka Özlem Türeci, jak by mohla být technologie mRNA vakcíny aktualizovaná tak, aby byla účinná v boji s rakovinovými buňkami. Na otázku, kdy by mohla být vakcína přístupná lidem, odpověděl profesor Uğur Şahin, že před koncem roku 2030.


Podle theguardian.com BioNTech pracoval na mRNA vakcínách proti rakovině už před začátkem pandemie koronaviru. Poté se ale firma zaměřila na vývoj vakcín proti koronaviru. BioNTech má nyní několik vakcín proti rakovině v klinických studiích. Německá firma doufá, že vyvine vakcínu proti rakovině tlustého střeva, kůže a dalším. Počítá ale také s velkými překážkami. Rakovinné buňky, které tvoří nádory, mohou být posety širokou škálou různých proteinů, takže je extrémně obtížné vyrobit vakcínu, která se zaměřuje na všechny rakovinné buňky a zároveň nepoškodí žádnou zdravou tkáň.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze