Mysleli jste si snad, že jste v moři sami? Žraloci kolem vás plavou jen pár metrů

Mysleli jste si snad, že jste v moři sami? Žraloci kolem vás plavou jen pár metrů
Fotografie: unsplash.com
  • Fotografka pomocí dronu natáčela z výšky floridské pobřeží
  • Na videu jde vidět, jak se lidé koupou jen několik desítek metrů od žraloků
  • Žraloci většinou nejsou nebezpeční a lidí si nevšímají

Ve vodě můžete narazit na mnoho podmořských ryb a paryb, které mohou být pro člověka nebezpečné. Žralok ale patří k těm nejobávanějším. Jeho velikost i zuby v několika řadách dokáží vyvolat strach i přesto, že útoky na člověka nejsou nijak časté. Dokazuje to i video od fotografky Amber Fletcherové, která dronem natáčela u pobřeží Floridy a sledovala, jak jsou lidé ve vodě blízko žralokům, kteří plavou opodál a vůbec si jich nevšímají. „Když si uvědomíte, že žraloci jsou mnohem větší pohodáři, než jak je vykreslují média,“ uvedla k videu.


Pro žraloky totiž nejme příliš chutní, většinou si nás spletou s jiným mořským živočichem, surfaře pak většinou s tuleněm. A pokud na nás zaútočí, většinou následně odplavou pryč. Žraloci jsou ale většinou všude kolem nás, aniž bychom je zaznamenali. „Pravdou je, že když jste ve vodě, jste ve zdravém mořském ekosystému, často nejste od žraloka více než 90 metrů. Často jsme v interakci s těmito druhy a ani o tom nevíme,“ uvedl pro cbsnews.com americký biolog a ochránce přírody Jeff Corwin.

Právě to se snažila ukázat i fotografka, která u zveřejněného videa, kde se lidé koupají v moři kousek od žraloků, uvedla, že je větší pravděpodobnost, že vás zabije zásah bleskem, nebo vyfocení selfie „na stupidním místě“. Dodala k tomu ale, že žralokovi býčímu by tak úplně nevěřila. Jsou totiž některé druhy, které na člověka zaútočí spíše než jiné.

V minulém roce bylo nejvíce útoků zaznamenáno v USA, kde bylo napadeno 41 lidí, ale jen jeden zemřel. Druhá byla Austrálie s počtem devíti napadení, ale bez úmrtí a následoval Egypt a Jižní Afrika, kde v obou zemích byla pouze dvě napadení, ale obě smrtelná. V případě, že chcete snížit útok na minimum, nenoste do vody šperky, které odráží světlo. Stejně tak se nekoupejte v místech, kde se zdržují rybaří a neplavte příliš daleko od břehu. Ideální není plavat ani v kalné či zakalené vodě, kde se vlévá řeka do moře, jelikož zde může hledat potravu právě žralok býčí.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze