Jak reagovat v případě napadení žralokem?

Jak reagovat v případě napadení žralokem?
Fotografie: unsplash.com
  • Útok nebývá příliš častý, jelikož pro žraloky nepředstavujeme potravu
  • Pokud jej ve vodě spatříte, nepanikařte a pokuste se vzdálit bez zbytečného víření vody
  • V případě napadení zaútočte na jeho oči, čenich a žábry

Chystáte se na dovolenou k moři, ale bojíte se plavat dále od břehu, protože můžete narazit na žraloka? Ta možnost je opravdu malá, ale i přes to tu nějaká je. A i když by na takovou náhodu došlo, pořád je velká pravděpodobnost, že kolem vás pouze propluje a ani si vás nevšimne. Abyste však zbytečně nepřitahovali jeho pozornost, je dobré držet se rad, které vám v případě napadení mohou zachránit život.

Důležité je si uvědomit, že oni jsou ve vodě doma a jednoznačně tak mají výhodu. Neil Hammerschlag, ředitel programu pro výzkum a ochranu žraloků na University of Miami Rosenstiel School však pro CNN uvedl, že žraloci lidi nevyhledávají jako zdroj potravy, ale spíše se jim vyhýbají. Existují však místa, kde je větší pravděpodobnost, že na něj narazíte. Patří mezi ně ústí řek, kde je voda kalnější a mohou se v ní zdržovat býčí žraloci, kteří tvoří společně s velkými bílými a tygřími žraloky největší pravděpodobnost v zaútočení na lidi. Vyhýbejte se také oblastem, kde se loví ryby a do vody nechoďte s lesklými předměty, které mohou házet odlesky.

Co když uvidíte poblíž sebe žraloka?

Zde platí nepanikařit. Ano, lehce se to říká, ale v daném momentě hůře provádí. Je potřeba si však uvědomit, že pokud se začnete snažit co nejdříve dostat na břeh, budete kolem sebe vířit vodu, a to může žraloka akorát přivolat. Podle conquerthewater.com je dobré začít plavat rytmicky a udržovat se žralokem oční kontakt.

Pokud se vás žralok pokusí napadnout, je důležité se bránit – předstírat mrtvého vám v tomto případě nepomůže. Nejvíce se zaměřte na jeho čenich, oči a okolí žáber – tato místa jsou pro žraloky nejvíce citlivá a v případě útoku se většinou zvíře stáhne zpátky.

V případě, že by došlo na nejhorší a žralok vás kousl, je málo pravděpodobné, že vás kousne podruhé, jelikož lidé pro něj nepředstavují zdroj potravy. Pokud však krvácíte, může na vás zaútočit znovu. V tuto chvíli je potřeba se co nejdříve dostat na břeh a pokud je to možné, lepší je plavat pod vodou, co nejblíže mořskému dnu.

Stali jste se svědky napadení?

Pokud se vám někdy stane, že uvidíte ve vodě člověka napadeného žralokem, můžete mu jako laik pomoci až na břehu. Než dorazí sanitka, je potřeba zaškrtit otevřené rány, aby nedošlo k vykrvácení a zároveň se jej snažte udržet v teple – jakmile totiž dochází k velké ztrátě krve, člověku začne být zima. Se zraněným se snažte příliš nehýbat, abyste nezpůsobili další vnitřní zranění.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze