Výstava korunovačních klenotů byla o několik dnů prodloužena

Výstava korunovačních klenotů byla o několik dnů prodloužena
Fotografie: pixabay.com
  • Výstava potrvá do úterý 24. ledna
  • Klenoty budou k vidění v katedrále i po nedělní mši od 14:30 do 21:00 hodin a v pondělí a úterý od 08:00 do 18:00 hodin
  • Každý den se na klenoty přijde podívat průměrně 4 300 lidí

Pražský hrad se rozhodl prodloužit výstavu korunovačních klenotů v katedrále svatého Víta, Václava a Vojtěcha veřejnosti. Rozhodnutí přišlo poté, co se výstava už třetí den těší velkému zájmu. Korunovační klenoty měly být v katedrále původně vystaveny do soboty 21. ledna 2023. Nyní je výstava prodloužena do úterý 24. ledna 2023. Po dohodě s památkáři budou klenoty k vidění v katedrále i po nedělní mši od 14:30 do 21:00 hodin a v pondělí a úterý od 08:00 do 18:00 hodin.


Podle ČTK si od úterního rána přichází klenoty prohlédnout v průměru 4 300 osob denně. O vystavení klenotů rozhodl prezident Miloš Zeman u příležitosti 30. výročí vzniku České republiky. Svatováclavská koruna, královské žezlo, královské jablko, zlatý ostatkový kříž a korunovační meč jsou vystaveny ve střední části hlavní lodi chrámu sv. Víta. Dále můžete vidět královský plášť s hermelínovým límcem. Lebka svatého Václava mohou je v kapli, kde jsou uloženy i jeho ostatky.

Klenoty měly být původně v neděli součástí mše a v pondělí měly být uložené zpět do Korunní komory.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze