Na Mezinárodní vesmírnou stanici přiletěl android Fjodor

1
Na Mezinárodní vesmírnou stanici přiletěl android Fjodor
  • Robot se bude učit setrvávat v prostředí s nulovou gravitací
  • V budoucnu by se mohl místo lidí vydat na dlouhé cesty do vesmíru

Mezinárodní vesmírná stanice ISS má nového obyvatele. Jmenuje se Fjodor, měří 180 centimetrů a váží 160 kilogramů. Jestli si lámete hlavu nad tím, jak tak obézní kosmonaut mohl projít výcvikem a dostat se až na oběžnou dráhu Země, pak vězte, že jde o humanoidního robota s označením Skybot F-850. Ruská kosmická agentura si ho cení v přepočtu asi na 1,5 miliardy korun, tedy přesněji řečeno byl pojištěn na tuto částku.


Fjodor obsahuje mnoho senzorů, které budou snímat data o jeho pobytu ve vesmíru. Jeho cílem je naučit se pohybovat v prostředí s nulovou gravitací a zkusí, jak by mohl být nápomocný posádce. Jeho případné budoucí využití totiž počítá s tím, že by se účastnil dlouhých letů, které prozatím nejsou možné pro živé cestující. Jak ale ukazuje následující video, Fjodor je android mnoha talentů. Umí údajně řídit auto nebo střílet z pistole. Může být ovládán prostřednictvím lidského operátora, ale také být zcela autonomní.

Diskuze ke článku
Hejna Petr
Vloni v Rusku představili humanoidního robota, docela pěně trsal disko. Potom z toho skeletu vylezl nějaký student. Bude pěkné, až někdo vyleze z tohohle. To s těma astronautama švihne.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze