Napadlo vás, jak by svět vypadal bez včel? Regály v obchodech by byly prázdné

Napadlo vás, jak by svět vypadal bez včel? Regály v obchodech by byly prázdné
Fotografie: Dimitry Grigoriev, unsplash.com
  • Zákazníci Penny v Praze Uhříněvsi dnes zažili, jaké by to bylo, kdyby na světě nebyly včely
  • V jedné z nejmodernějších prodejen tohoto řetězce na ně čekaly z velké části prázdné regály, v nichž chybělo 60 % běžného sortimentu
  • Chyběly v nich všechny produkty, které by nebylo možné vyrobit, a které by si lidé nemohli koupit, kdyby z naší přírody včely zmizely

Penny na své prodejně v Praze Uhříněvsi pro tento den vyřadilo z nabídky na 60 % produktů, které by nebylo možné bez přispění včel vyrobit. Nejednalo se pouze o produkty, které obsahují med, ale také o ty, na jejichž produkci se včely podílí opylováním nebo výrobky, které by v nabídce chyběly, protože tyto produkty obsahují. Zákazníci si tak nemohli nakoupit nejen ovoce nebo zeleninu nebo produkty obsahující med, ale také oleje, pečivo, koření, cukrovinky, ochucené mléčné výrobky, džemy, džusy, a stovky dalších produktů. „Příprava akce byla poměrně náročná a trvala nám několik týdnů. Na tom, které produkty vyřadíme, jsme spolupracovali podle přesně stanovených kritérií s Výzkumným ústavem včelařským a znamenalo to projít složení doslova tisíců produktů, u nichž jsme zjišťovali, zda by bylo možné je vyrobit nebo ne bez přispění včel. Také logistika celé akce a příprava samotné prodejny byla pro celý tým velmi náročná, i proto jsme rádi, že se nám celá akce vydařila, a naši zákazníci ji po prvotním překvapení hodnotili pozitivně,“ konstatoval Jens Krieger, generální ředitel Penny, a dodal: „Bez včel by nám lidem hrozila reálná potravinová krize. I proto jsme se rozhodli upozornit na tento problém tímto unikátním způsobem.

Na několik stovek zákazníků tak od otevření v 7 hodin čekala z velké části prázdná prodejna, v níž chybělo 60 % produktů. „V první chvíli byli lidé překvapeni a divili se, co se děje. Když jsme jim smysl naší akce vysvětlili, pochopili to, a naopak jsme byli překvapeni tím, jak pozitivně reagovali. Připravili jsme pro ně i materiály o významu včel a jejich podílu na tom, co jíme. Někteří s námi pak dokonce diskutovali o jejich zkušenostech se včelařstvím. Všichni pak dostali malý dárek s díky za pochopení,“ popisuje Tomáš Kubík, manažer komunikace Penny a dodává: „Příjemným překvapením bylo i to, jak lidé diskutovali a diskutují na našich sociálních sítích, kde jsme o akci informovali.


Akce Penny pro včely se uskutečnila ve středu 13. července od 7 hodin ráno do 13 hodin odpoledne na prodejně Penny v Praze Uhříněvsi a navštívilo ji několik set pravidelných zákazníků této prodejny. Přímo na místě akci podpořili mimo jiné také ministr zemědělství Zdeněk Nekula, moderátor Leoš Mareš nebo herec Václav Kopta. Cílem bylo zejména upozornit na význam včel pro produkci potravin, která je celosvětově vyčíslena na 500 mld. eur, tedy takřka 13 biliónů korun. Včely se opylováním podílí velkou měrou nejen na produkci ovoce a zeleniny, ale i dalších potravin, jako jsou ořechy, oleje a další produkty. Některé plodiny by bez včel zcela zmizely, například káva, kakao nebo vanilka.

Celosvětově dochází k významnému úbytku včelstev. Podle některých studií za posledních 20 let zmizela polovina včelstev. V České republice není podle Dalibora Titěry z Výzkumného ústavu včelařství situace tak alarmující. „Jedná se o globální problém. Včely neznají a nedodržují hranice jako my lidé a jsou vzájemně propojené. Když se u nás budeme o včelstva starat, pomáháme tak všem lidem na planetě, nehledě na to, že jdeme příkladem.

Penny poskytuje domov 2 miliónům včel, a to celkem v 58 úlech umístěných u centrály společnosti v Radonicích a u centrálních skladů v Jirnech u Prahy, Lipníku nad Bečvou a Dobřanech. Použity jsou typizované úly, které používá většina včelařů v ČR. Jsou natřené červenohnědou lazurou a jako včelí matky byly vybrány včely Singer F1, které jsou zárukou mírnosti, nebodavosti, nerojivosti a dobré užitkovosti jsou pro své vlastnosti vhodné i pro chov včelstev v centrech měst.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze