Robotické včely mohou být budoucností zemědělství

5
Robotické včely mohou být budoucností zemědělství
  • Hned o šest zemědělsky zaměřených patentů si zažádal známý řetězec prodejen Walmart
  • Tím nejzajímavějším jsou patrně robotické včely, která mají opylovat plodiny se stejnou efektivitou jako jejich živé protějšky
  • Krom toho si Walmart patentoval také drony pro monitorování škod úrody či autonomní postřiky pesticidy

Již brzy se budou možná po polích a zahradách prohánět robotické včely. Zní to jako science fiction, ale americký řetězec obchodů Walmart si přesně takové robotické pomocníky nechal patentovat. Přesněji jsou předmětem patentu takzvané „opylovací droni“, kteří by měly zastávat práci včel a zcela autonomně opylovávat rostliny. Pro navigaci v prostoru využijí maličcí roboti soustavu miniaturních senzorů a kamer, přičemž jejich efektivnost má být stejná jako u běžných včel.

Robotická včela

Kupodivu to však není jediný zemědělsky zaměřený patent, o který Walmart v nedávné době zažádal. Umělé včely jsou pouze jedním z šesti patentů ohledně farmářských dronů, které čítají kupříkladu drony pro monitorování škody úrody nebo automatizované postřiky pesticidy. Myšlenka robotických opylovačů je přitom nepochybně v dnešní době na místě, neboť populace včel neustále klesá i přes snahy vědců tento trend zastavit.

Otázkou je, proč se do takovýchto přístrojů pustil zrovna Walmart, jeden z největších amerických řetězců prodejen. Společnost prozatím veřejně své patenty nijak nekomentovala, takže skutečný důvod této aktivity neznáme. Tento gigant si ovšem častokrát pěstuje vlastní plodiny a je tedy možné, že chce prostě jen získat větší kontrolu také nad plodinami a potažmo i hotovými produkty, které prodává.

Pokud by společnost prohloubila svou roli v zemědělství, mohla by zároveň svými robotickými výtvory zefektivnit, ale především zlevnit náklady na pěstování. To by se Walmartu skutečně vyplatilo, jelikož společnost provozuje službu, kdy si mohou nakupující objednat dodávku a dovoz potravin od Walmartu a dokonce jí případně v závislosti na kvalitě úrody klidně i vrátit. Takový závazek ovšem vyžaduje jistotu ve své produkty a je tedy logické, že se bude Walmart snažit kvalitu své úrody zlepšit.

Zdroj: futurism.com

Diskuze ke článku
Novák
Tak umělé včely bychom už měli. Teď ještě vymyslet umělé ptáky, kteří zahynou po pojídání umělých včel.
Thovt
Přiroda vyvinula hmyz dokonalý pro ekosytem, vědci ješte nepochopli zaměr života.
Vědci chtějí urychlovat přírodu, až jsem to povede zmizíme velice rychle.
Budem nahrazeny užitečným tvorem to už několikát na zemi stalo.
Čmeláka nenapodobí i kdyby se rozkrajeli, je to vrchol evolučního vývoje bioniky.


Jarouch
Chtělo by to uměleho člověka, ten by třeba přišel na to, že má přírodu a Zem na které mu bylo dovoleno žít, ochraňovat a hýčkat. Což bohužel originál ve své pýše nenapadne.
Bohouš.
A já si vždycky myslel, že když chci patent, tak musím mít i funkční prototyp. V tomto případě hejno umělejch včel a aby to opravdu bylo funkční a nestačí, že se ráno vzbudím a budu mít hnutí mozku a půjdu pro patent. To už je patentovej uřad tak zdegenerovanej, že nepotřebuje kromě nápadu skoro nic?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze