NASA bude revidovat „nevhodná“ jména pro kosmické objekty

2
NASA bude revidovat „nevhodná“ jména pro kosmické objekty
Fotografie: nasa.org
  • Některé přezdívky odkazují na koloniální éru
  • O své pojmenování tak přijde mlhovina Eskimo

Rok 2020 se do historie zapíše kromě koronaviru také změnou paradigmatu v používání jmen, které by mohly mít nevhodné konotace, co se rasových problémů týče. To, co na začátku vypadalo jako protest proti policejní brutalitě po smrti George Floyda, pomalu přesáhlo hranice a mění názvosloví v oblastech, kde byste to vážně nečekali. Kupříkladu v ITZ začíná být nevhodné pojmenování master-slave (pán otrok), čí používání blacklistů. A nyní se dostalo dokonce i na vesmír.

NGC 4567  NGC 4568,
Už ne Siamská dvojčata, ale NGC 4567 a NGC 4568.

Kosmické objekty mají obvykle pojmenování složené z písmen a číslic. Pro snadnější orientaci však významné objevy dostanou i přezdívku. Kupříkladu NGC 2392 je mlhovina, které se familiérně přezdívá Eskimo. I když si našinec toto pojmenování spojí spíše s mraženou pochoutkou, v anglosaském světe se spojuje s koloniální érou a nahlížením na obyvatele dalekého severu jako na méněcenné.

Jak přiznává tisková zpráva NASA, podobný osud postihne například i galaxii „Siamská dvojčata“.

Diskuze ke článku
Vladimír Kudlík
Vladimír Kudlík
Totální magořina pokračuje. Za povšimnutí stojí i poznámka, že eskymo u nás evokuje mraženou pochoutku. A to je právě to absurdní; v každé zemi může mít slovo úplně jiný význam. Takže až Eskimo změní na něco jiného, budou podobní troubové v jiných státech protestovat, že to je třeba urážka?
Vladimír Kudlík
Vladimír Kudlík
A ještě něco: doporučuji, aby se všichni Američané, kteří se jmenují White nebo Black přejmenovali na Gray či Grey apod. Nebo jméno Slaver na .... to je jedno! Zkrátka revize příjmeních u všech lidí. Blbí jsou, jak je vidět, na to dost.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze