Vesmírný odpad narazil do Měsíce

Vesmírný odpad narazil do Měsíce
Fotografie: unsplash.com
  • Na Měsíc dopadl třítunový vesmírný odpad
  • Čína doposud odmítá, že by se jednalo o její raketu
  • Původ rakety se nejspíše už nedozvíme, jelikož byla po dopadu roztříštěna na tisíce kousků

Část třítunové rakety, která byla poprvé viděna ze Země v roce 2015, dopadla na odvrácenou stranu Měsíce. Původ rakety však zůstal sporný. Nejprve se astronomové domnívali, že se jedná o raketu SpaceX, což bylo vyvráceno. Později astronom Bill Gray vypočítal, že se jedná o čínskou raketu z mise Chang'e 5-T1, což doposud Čína odmítá.

Ačkoliv se může zdát, že tři tuny jsou hodně, pro Měsíc by to nemělo mít žádné následky. Předpokládá se, že vesmírný odpad vyhloubil na Měsíci malý kráter a vytvořil oblak prachu. Vědci doufají, že v rámci několika dnů, případně týdnů, obdrží informace o dopadu ze satelitů. Evropská kosmická agentura (ESA) odhaduje, že existuje přibližně dalších 36 500 kusů vesmírného odpadu, jehož kusy jsou větší než 10 cm.


Neexistuje žádný vesmírný program, který by oficiálně sledoval vesmírný odpad. Část rakety byla poprvé spatřena NASA, jakmile však vědci zjistili, že se jedná o vesmírný odpad a ne asteroid, přestali objekt sledovat. Monitorování těchto úlomků by bylo finančně náročné, navíc pro člověka představuje jen velmi malé riziko. Sledování těchto objektů je tak pouze na astronomech, kteří se vesmírnému odpadu věnují dobrovolně a ve volném čase vypočítávají dráhy a případně poté rozešlou upozornění.

Dle BBC je však sledování vesmírného odpadu většinou detektivní práce, jelikož značka rakety není čitelná, a tak musí astronomové vypočítat její dráhu a podle té poté určují identitu. Některé státy trasy svých misí nezveřejňují, to platí i v případě těch čínských. Čína v tomto případě tvrdí, že horní stupeň rakety nenarazil do Měsíce, ale vstoupil do zemské atmosféry a shořel. Čí raketa narazila do měsíce se nejspíše už nedozvíme, jelikož nárazem do měsíce se roztříštila na tisíce kousků. Důkazy však budou až ve chvíli, kdy satelity, které obíhají kolem Měsíce, proletí kolem místa, kde vesmírný odpad dopadl.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze