NASA ještě před přistáním lidské posádky vyšle na Měsíc 12 výzkumných misí

1
NASA ještě před přistáním lidské posádky vyšle na Měsíc 12 výzkumných misí
  • Autonomní vozítka budou zkoumat povrch Měsíce i jeho geologii a sbírat vzorky
  • V plánu je i příprava na trvalou základnu

Přípravy NASA na cestu na Měsíc jsou v plném proudu. Hlavní pozornost se upíná k roku 2024, kdy se na zemský satelit vrátí lidská posádka. Ještě před tím se tam dostanou další vědecké projekty. Už víme, jaké soukromé společnosti se na nich budou podílet, a nyní NASA v tiskové zprávě popisuje i jednotlivé projekty, které chce během následujících pěti let uskutečnit. Bude jich celkem dvanáct. Některé mají přímou souvislost s cestou lidí na Měsíc, jiné jsou samostatné. Vybíráme ty nejzajímavější:

  • MoonRanger je malé vozítko s akčním poloměrem jeden kilometr, které podrobně zmapuje okolní terén.
  • Heimdall je zařízení vybavené pohyblivou videokamerou a čtyřmi dalšími fotoaparáty. Jeho cílem je rovněž podrobné zmapování místa přistání budoucí lidské posádky včetně zběžného geologického průzkumu. Má se tak předejít případným nebezpečím.
  • Lunar Demonstration of a Reconfigurable, Radiation Tolerant Computer System bude zkoumat, jak si citlivá elektronika poradí s radiací ze Slunce. Měsíc totiž nemá atmosféru ani magnetické pole, a tudíž ani žádnou ochranu před zářením z vesmíru.
  • Regolith Adherence Characterization bude zkoumat, jak moc se jednotlivé měsíční materiály přichytí k vybavení kosmonautů a jak to může ovlivnit misi.
  • Lunar Magnetotelluric Sounder bude zkoumat složení měsíčního pláště pomocí magnetického pole.
  • PlanetVac je jakýsi vysavač, který se postará o nabrání vzorků hornin.
  • SAMPLR slouží ke sběru větších vzorků pomocí robotické paže.
Měsíc

Mise budou rozděleny do dvou fází. První se soustředí na přistání lidí a jejich bezprostřední návrat, což je současný plán do roku 2024. Následující čtyři roky se pak budou zkoumat možnosti dlouhodobého osídlení Měsíce, tedy pokud to finanční možnosti dovolí.

Diskuze ke článku
stalpy
Kdyby se finance, které jdou do zbrojního (nesmyslného!) průmyslu vložili do těchto projektů, tak by nebyl problém s jejich financováním. Všechny peníze na zbrojení jdou vlastně na zabíjení lidí. Navíc těch, kteří mají války u zadku.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze