Před 55 lety se člověk dotkl Měsíce. Mise Apollo 11: Krok, který změnil historii

1
Před 55 lety se člověk dotkl Měsíce. Mise Apollo 11: Krok, který změnil historii
Fotografie: NASA
  • 20. července 1969 poprvé přistála lidská posádka na Měsíci
  • Neil Armstrong a Buzz Aldrin zanechali na Měsíci vlajku a plaketu
  • Společně s Michaelem Collinsem se vrátili 24. července zpět na Zemi

Dnes je tomu přesně 55 let, co na měsíčním povrchu přistála lidská posádka. Neil Armstrong, Buzz Aldrin a Michael Collins 16. července 1969 odstartovali na raketě Saturn V a zamířili k naší jediné přirozené družici Země. Michael Collins zůstal na oběžné dráze ve velitelském modulu Columbia a zbývající dva astronauti se vydali v lunárním modulu Eagle na povrch Měsíce. NASA si tak v posledních dnech připomíná, jak celá mise probíhala.

Přistání bylo naplánováno do oblasti Moře klidu, kam nakonec i astronauti s menšími problémy přistáli. 20. července 1969 ve 22:17 středoevropského času se ozval Neil Armstrong a řekl: „Houstone, tady Základna klidu. Orel přistál.“ V tu chvíli řízení mise mohlo začít oslavovat, jelikož několik minut čekali na zprávu, zda se přistání povedlo.

Než astronauti vystoupili z modulu a dotkli se jiného povrchu než Země, uplynulo dalších několik hodin. Jako první vystoupil na měsíční povrch Neil Armstrong. Při sestupování po žebříku vyslovil dnes celosvětově známou větu: „Je to malý krok pro člověka, ale obrovský skok pro lidstvo.“ Na povrchu Měsíce rozmístil kamery a po sestoupení Aldrina následně dvojice zkoumala povrch, odebírala vzorky a fotografovala místo přistání. Proběhl zde také první telefonát mezi Zemí a Měsícem, kdy se s astronauty spojil tehdejší prezident Richard Nixon.


Na Měsíci po sobě zanechali vlajku, která se stala předmětem konspiračních teorií o tom, že vlajka na Měsíci nemá vlát. To se mohlo zdát proto, že vlajka byla zachycena na kovovém rámu jak vertikálně, tak horizontálně, a právě proto, aby pouze nevisela dolů. Dvojice zde také dle popisu NASA zanechala plaketu, kde je v překladu uvedeno: „Zde lidé z planety Země poprvé vkročili na Měsíc. Červenec 1969 n. l. Přišli jsme v míru pro celé lidstvo.“ Astronauti strávili dohromady na povrchu Měsíce 21 hodin a 36 minut. Poté se opět vrátili na oběžnou dráhu Měsíce, kde na ně čekal Collins ve velitelském modulu.

Trojice se na Zemi vrátila 24. července, kdy modul dopadl do Tichého oceánu. Po návratu se astronauti okamžitě stali celebritami, které zvaly do všech pořadů a každý s nimi chtěl udělat rozhovor. Ačkoliv misí na Měsíc bylo následně ještě několik a na jeho povrch se dostalo dalších 10 astronautů, tento první let se stal, společně s jeho účastníky, nejslavnějším.