Bílý dům nařizuje NASA, aby pro Měsíc vytvořila nové časové pásmo

Bílý dům nařizuje NASA, aby pro Měsíc vytvořila nové časové pásmo
Fotografie: NASA
  • Bílý dům vydal politické memorandum s úkolem pro NASA
  • Stanovení přesného času na Měsíci je nezbytné pro jeho osídlení

Kolik je na Měsíci hodin? Tato zdánlivě nesmyslná otázka se při misích Apollo řešila tak, že se astronauté řídili podle toho, kolik mělo právě středisko v texaském Houstonu. Pokud se však mají realizovat plány na trvalou základnu a další činnosti, toto řešení nebude vhodné. Ať už kvůli rozdílnému cyklu světla anebo z dalších vědeckých důvodů.

Proto bude nutné na Měsíci přesně stanovit „vlastní časové pásmo“. Přesně to je obsahem politického memoranda Bílého domu, v němž nařizuje NASA, aby do roku 2026 vytvořila nový časový standard pro Měsíc. Koordinovaný lunární čas (Coordinated Lunar Time, LTC) zavede oficiální referenční čas, který pomůže řídit budoucí lunární mise.

Memorandum ukládá NASA, aby ve spolupráci s ministerstvy obchodu, obrany, zahraničí a dopravy naplánovala strategii pro zavedení do praxe do 31. prosince 2026. Svou roli bude hrát i mezinárodní spolupráce, zejména se signatáři dohod Artemis. Ty byly založeny v roce 2020 a představují soubor společných zásad mezi rostoucím seznamem (v současné době) 37 zemí, které upravují zásady výzkumu vesmíru a provozu. Čína a Rusko do této skupiny nepatří.

Otázka stanovení a měření vesmírného času ale není tak jednoduchá, aby stačilo pouze posunout hodiny. Einsteinova teorie relativity říká, že čas se mění v závislosti na rychlosti a gravitaci. Vzhledem ke slabší gravitaci Měsíce a rozdílům v pohybu mezi ním a Zemí, tam čas plyne o něco rychleji. Zdá se tedy, že pozemské hodiny na povrchu Měsíce získají v průměru 58,7 mikrosekundy za pozemský den. Vzhledem k tomu, že USA a další země plánují mise na Měsíc za účelem výzkumu, průzkumu a vybudování základen pro trvalý pobyt, pomůže jim používání jednotného standardu synchronizovat technologie a mise vyžadující přesný čas.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze