Účet za návrat lidí na Měsíc? 30 miliard dolarů

Účet za návrat lidí na Měsíc? 30 miliard dolarů
Fotografie: unsplash.com
  • Jde o částku za přepravu lidí – stavba základny by si vyžádala další náklady
  • NASA bude potřebovat navýšit rozpočet asi o čtvrtinu
  • Lety nebudou výrazně dražší než před padesáti lety

Letošní rok může být zlomový pro cesty do vesmíru, protože prvním krokem v jeho dobývání má být návrat lidské posádky na Měsíc. NASA oznámila, že se tak stane už v roce 2024. Dokonce i oznámila, s jakými soukromými společnostmi se tam vydá. Ve vzduchu se však stále vznáší velice důležité otázky, jako kolik to bude stát a kde na to vzít.

Částečně na to odpověděl v rozhovoru pro cnn.com Jim Bridenstine, který má v NASA lunární misi na starost. Podle něj se celkové náklady vyšplhají na částku 20 až 30 miliard dolarů během následujících pěti let. Jen pro představu: je to zhruba rozpočet České republiky na půl roku. Tato částka ale pokryje jen dopravení několika lidských posádek na povrch Měsíce. Pokud by se zde měla budovat stálá základna nebo odpalovací zařízení pro vesmírné lodě, byly by tak potřeba další investice.

Současný roční rozpočet NASA činí zhruba 20 miliard dolarů, takže jej bude potřeba navýšit o 4 až 6 miliard dolarů každý rok. Pro příští rok je však zažádáno pouze o 1,6 miliardy navíc.

Zajímavé poznatky přináší srovnání s misemi Apollo ze šedesátých let, které přišly také na 30 miliard dolarů. Za to, že cestování na Měsíc výrazně nepodražilo (tedy pokud zanedbáme rozdílnou hodnotu dolaru) může fakt, že mnoho technologií už není potřeba vynalézat od nuly. Také zapojení soukromého sektoru má přinést nemalé úspory, protože soukromé firmy obvykle fungují efektivněji.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze