NASA vypnula na Voyageru 2 plazmový přístroj. Sonda ztrácí energii

NASA vypnula na Voyageru 2 plazmový přístroj. Sonda ztrácí energii
Fotografie: Caltech/NASA-JPL
  • NASA tak učinila na základě snižující se produkce energie, kterou vyrábí plutonium
  • Aktuálně budou fungovat čtyři další přístroje
  • Voyager 2 bude nadále zasílat na Zemi vědecká data z mezihvězdného prostoru

Sonda Voyager 2 je ve vesmíru už 47 let, a to se na ní samozřejmě podepisuje. Už není schopna vytvořit dostatek elektrické energie, aby mohly být zapnuty veškeré přístroje, a NASA se tak rozhodla vypnout plazmový vědecký přístroj. Nyní tak budou fungovat čtyři vědecké přístroje, které budou studovat heliosféru. Očekává se, že takto by mohla sonda fungovat i v dalším desetiletí.

Plazmový vědecký přístroj měří množství plazmy (elektricky nabitých atomů) a směr, kterým proudí. V posledních letech shromáždil omezená data kvůli své orientaci vzhledem ke směru, kterým plazma proudí v mezihvězdném prostoru,“ uvedla NASA v aktualizaci. I když se inženýři mise snažili přístroj udržet v provozu co nejdéle, protože žádná jiná kosmická loď nemůže tato data získávat, museli tak učinit pro zachování jiných dat.

Sondy Voyager 1 a 2 jsou poháněny plutoniem, které se postupně rozkládá. Každý rok tak kosmické lodě ztrácejí přibližně 4 watty energie. Poprvé k omezení provozu došlo už v 80. letech, kdy obě sondy dokončily průzkum planet na okraji naší Sluneční soustavy a některé přístroje již nebyly potřeba pro studium mezihvězdného prostoru. Později byly vypnuty veškeré palubní systémy, které nebyly nutné pro provoz, aby se zachoval příjem dat z přístrojů.


Pozemní tým vydal Voyageru 2 příkaz k vypnutí plazmového přístroje 26. září. Než sonda informaci obdržela, trvalo to 19 hodin, a přijmutí zpětné odpovědi pak stejně dlouho. Přístroj je nyní vypnut a sonda funguje normálně. Od Země se aktuálně nachází dále než 20,5 miliardy kilometrů a neustále se vzdaluje. V roce 2018 opustila heliosféru a vstoupila do mezihvězdného prostoru. V něm se nachází pouze sondy Voyager.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze