První soukromou vesmírnou stanici do vesmíru vynese Starship od SpaceX

První soukromou vesmírnou stanici do vesmíru vynese Starship od SpaceX
Fotografie: Starlab Space
  • Pouze tato raketa dokáže vynést na oběžnou dráhu vesmírnou stanici při jedné misi
  • Plně funkční bude do roku 2030, kdy je naplánováno ukončení provozu ISS
  • Starlab bude trvale obydlen a bude sloužit pro vesmírné agentury i pro soukromé účely

Společnost Starlab Space (společný podnik Voyager Space a Airbus) chce do konce tohoto desetiletí vypustit první soukromou vesmírnou stanici Starlab. Chce, aby byla plně funkční, než dojde k vyřazení Mezinárodní vesmírné stanice (ISS), kterou provozuje NASA společně s Roskosmosem. Její provoz je odhadován do konce roku 2030. Společnost si Starship vybrala z toho důvodu, že s tak obří raketou by mohla být stanice postavena během jediné mise, místo toho, aby byly postupně připojovány další moduly.

Historie úspěchu a spolehlivosti SpaceX vedla náš tým k výběru Starship na oběžnou dráhu Starlabu. SpaceX je bezkonkurenční lídr v oblasti startů s vysokou kadencí a jsme hrdí, že Starlab bude vypuštěn na oběžnou dráhu jediným letem Starshipuvedl v tiskové zprávě generální ředitel Voyager Space Dylan Taylor. Starlab bude stejně jako ISS trvale obydlená a bude sloužit pro vesmírné agentury i pro soukromé společnosti.

Vzhledem k možnostem komerčních raket, se dalo očekávat, že pro start bude vybrán právě SpaceX. „Tým SpaceX je nadšený, že Starship vypustí Starlab, aby podpořil pokračující přítomnost lidstva na nízké oběžné dráze Země na naší cestě k přeměně života na multiplanetární,“ uvedl senior viceprezident pro komerční podnikání SpaceX Tom Ochinero. Ani jedna ze společností neuvedla, za kolik byl kontrakt uzavřen, nebo odkud bude start proveden.


Starship byla také vybrána kvůli tomu, že Starlab není nejmenší a jiná raketa by jej nejspíše nedokázala pojmout. Podle spacenews.com bude modul vyroben v loděnici, a ještě před startem bude zkompletován, což usnadní umístění na oběžné dráze a ušetří i náklady na start o více jak 80 %. Starship zatím není schopná dosáhnout ani oběžné dráhy a testovací lety proběhly jen dva. Bohužel při každém neúspěšném letu začne nehodu vyšetřovat Federální úřad pro letectví, který následně pozdržuje další povolení ke startu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze