NASA sleduje asteroid, který by mohl v roce 2046 zasáhnout Zemi

NASA sleduje asteroid, který by mohl v roce 2046 zasáhnout Zemi
Fotografie: pixabay.com
  • Byl objeven 2. února a vědci jej stále monitorují pro více informací
  • V průměru měří 50 metrů a mezi lety 2046 až 2054 kolem Země proletí celkem 10krát
  • Pravděpodobnost srážky je téměř nulová

Nově objevený asteroid 2023 DW má v průměru 50 metrů a NASA jej monitoruje kvůli možnosti dopadu na Zemi. Pravděpodobnost je prakticky nulová, ale i tak by mohl asteroid představovat pro Zemi nebezpečí. Pokud by se se Zemí střetl, jeho dopad byl vypočítán na 14. února roku 2046. I Evropská kosmická agentura (ESA) vede seznam rizik a tento asteroid je na prvním místě. Je však potřeba říci, že na seznamu jsou uvedeny veškeré asteroidy, u kterých byla vypočtena nenulová pravděpodobnost dopadu. Aktuálně jich ESA uvádí 1 451.

Pravděpodobnost srážky je velmi malá

Jednotlivé agentury se také rozcházejí v možnosti dopadu. Podle CNN ESA vypočítala, že je pravděpodobnost 1 ku 625, že asteroid zasáhne Zemi, kdežto NASA JPL uvedla šanci 1 ku 560. NASA má takzvanou Turínskou stupnici, podle které hodnotí pravděpodobnost dopadu – 2023 DW má číslovku 1, což znamená, že srážka je extrémně nepravděpodobná. Jedná se ale o jediný asteroid, který je označen číslem jedna – ostatní sledované objekty jsou označeny nulou, což je prakticky nulová šance střetu.

NASA však nedávno na Twitteru uvedla, že se předpověď může ještě změnit, jelikož trvá několik týdnů, než se předpoví jeho oběžná dráha do budoucna a možnost dopadu může být vyvrácena. Asteroid byl objeven 2. února a stále jej vědci sledují a získávají informace. Kolem Slunce prolétne každých 271 dní a pohybuje se rychlostí přibližně 25 km/s.


U 2023 DW bylo zatím vypočteno celkem 10 blízkých průletů kolem Země s tím, že ten v roce 2046 bude nejbližší – očekává se, že prolétne ve vzdálenosti 1,8 milionu kilometrů. Dalších devět průletů pak nastane mezi lety 2047 až 2054. Pokud vás zajímá, kde se právě asteroid nachází, můžete jej pozorovat díky Eyes on Asteroids od NASA.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze