Hubbleův teleskop vytvořil video zachycující náraz sondy DART do asteroidu

Hubbleův teleskop vytvořil video zachycující náraz sondy DART do asteroidu
Fotografie: NASA
  • Video bylo utvořeno z mnoha snímků, které dalekohled po nárazu udělal
  • Díky nim je jasné, co se s troskami následně dělo
  • Hubble i nyní pozoruje svítící ohon za asteroidem pro pozdější zkoumání

Když 27. září minulého roku narazila sonda DART do asteroidu Dimorphos, vše pozoroval Hubbleův vesmírný dalekohled a z pořízených snímků utvořil krátké video. Cílem DART (Double Asteroid Redirection Test) bylo otestovat planetární obranu tím, že kosmická loď úmyslně narazí do asteroidu a změní jeho dráhu. Tento test se zdárně podařil a asteroid byl ze své oběžné dráhy vychýlen, nakonec se ale zjistilo, že více, než se očekávalo. Po nárazu se totiž z asteroidu odlomilo velké množství trosek, které za Dimorphosem utvořily svící ohon, jenž je typický pro komety.

Sonda narazila do asteroidu v rychlosti necelých 21 tisíc km/h a vymrštila přes tisíc tun prachu a kamení. Hubbleovy snímky poskytly informace, jak a kam byly trosky rozptýleny v následujících dnech, což cubesat LICIACube, který letěl zároveň se sondou k asteroidu, nebyl schopný zachytit. Hubble poskytl první snímek 1,3 hodiny před dopadem a následně jich pořídil dalších několik, kde zaznamenal pás trosek, které se táhnou několik dní za Dimorphosem.

Nikdy předtím jsme nebyli svědky srážky objektu s asteroidem v binárním systému asteroidů v reálném čase, je to opravdu překvapivé. Myslím, že je to fantastické,“ uvedl Jian-Yang Li z Planetary Science Institute, který vedl studii. Video ukazuje tři překrývající se fáze po dopadu – vytvoření kužele po vymrštění, spirálovité víření úlomků podél oběžné dráhy a svítící ocas za asteroidem.


Trosky jsou stále sledovány

Asi dvě hodinu po srážce trosky odlétaly od asteroidu takovou rychlostí, že odolaly jeho gravitační síle a nevrátily se už zpět na jeho povrch. Přibližně 17 hodin po nárazu se podle NASA trosky dostaly do druhé fáze a původní tvar kuželu se začal deformovat kvůli binárnímu systému do tvaru rotujícího větrníku. Tento tvar vznikl kvůli doprovodnému asteroidu Didymos a jeho gravitaci. „Když jsem poprvé viděl tyto obrázky, nemohl jsem těmto rysům uvěřit. Myslel jsem, že ten obrázek byl rozmazaný nebo něco takového,“ uvedl Li. Hubbleův teleskop i nadále zachycuje trosky, které díky slunečnímu světlu vypadají jako ohon komety, aby je vědci později prozkoumali.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze