NASA uvedla datum startu Artemis I

NASA uvedla datum startu Artemis I
Fotografie: NASA
  • Nejbližší datum startu NASA stanovila na 29. srpna
  • NASA uvedla i další dvě možná data v září
  • Aktuálně se raketa SLS nachází v budově VAB, kde se dokončují opravy a kontroly

NASA před měsícem dokončila takzvanou zkoušku mokrých šatů, která byla několikrát odložena z důvodu objevení závad a jejich následného odstranění, a nyní uvedla tři data, kdy by mohla raketa odstartovat. Mise Artemis I je testovací let bez posádky, kdy raketa proletí kolem Měsíce bez přistání na jeho povrchu. Data byla určena na 29. srpna, 2. září a 5. září. Více možností bylo uvedeno z důvodu, že raketu Space Launch System (SLS) budou inženýři ještě vylepšovat.

Jim Free, přidružený správce průzkumných systémů NASA, však na telekonferenci s médii podle space.com uvedl, že data nejsou závazná a přesné datum startu oznámí až přibližně týden před startem, kdy bude dokončena kontrola rakety i kapsle Orion. NASA má kontrolní seznam položek, které je třeba před startem prověřit, a také stále odstraňuje potíže, které se objevily během zkoušek.


Ačkoliv poslední test rakety neproběhl zcela bez potíží a byl detekován únik vodku, inženýři prohlásili zkoušku za dostatečně úspěšnou pro plánování startu. SLS byla odvezena zpět do budovy Vehicle Assembly Building (VAB) na začátku července a v ní probíhají další údržby a opravy. Raketa SLS bude převezena zpět na rampu až poté, co budou všechny testy dokončeny, což nastane nejdříve 18. srpna. Kromě uvedených tří dat NASA zveřejnila i další možné dny pro start, a to až do konce roku 2022.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze