Cesta na Měsíc je na dosah. Zkouška rakety je dokončena

Cesta na Měsíc je na dosah. Zkouška rakety je dokončena
Fotografie: NASA
  • Po několika odkladech tým Artemis dokončil zkoušku mokrých šatů
  • NASA bude nyní vyhodnocovat data, která během testu nasbírala

Zkouška rakety Space Launch System (SLS) pro mise Artemis je po několika odkladech konečně ukončena. Agentura NASA dnes nad ránem úspěšně dokončila takzvanou zkoušku mokrých šatů, která spočívala v natankování paliva do rakety a provedení simulovaného odpočítávání. Oficiální ukončení testu NASA oznámila po půl jedné ráno středoevropského času.

Během testování ale neprobíhalo vše hladce. Tým si během tankování všiml úniku vodíku, který se snažil vyřešil, avšak neúspěšně. Aby mohlo tankování pokračovat, kontroloři záměrně maskovali data s problémem, aby došlo k plnému natankování paliva. Tato změna pro zkoušku znamenala, že odpočet byl zastaven v T-29 sekund před startem, místo plánovaných T-9 sekund.

V Kennedyho vesmírném středisku se tým nyní bude připravovat na odvezení rakety SLS zpět do budovy Vehicle Assembly Building (VAB), kde proběhne i analýza veškerých testů. Test mokrých šatů byl poslední důležitou zkouškou, která musela být provedena přes misí Artemis I. Při prvním letu bez posádky se kapsle Orion vydá asi na měsíc dlouhou cestu k Měsíci. Pokud půjde vše podle plánu, astronauti by měli na Měsíci přistát přibližně za čtyři roky.


Poprvé se o dokončení zkoušky pokusil tým 1. dubna, ale objevilo se několik problémů a kvůli startu jiných misích byla nakonec raketa 25. dubna odvezena zpět do VAB, kde byly zjištěné chyby opraveny. Oba stupně rakety jsou poháněny kapalným kyslíkem a vodíkem a zkouška ověřuje, zda při plnění raket nedochází k úniku či jiným potížím, které jsou například spojené s extrémně nízkými teplotami paliva.

Únik vodíku a pokus o opravu prodloužil zkoušku mokrých šatů o tři hodiny, ale nyní je vše nachytáno na první let. NASA již dříve uvedla několik možných dat, kdy by mohla raketa odstartovat. Nejdříve to bude možné 23. srpna, ale NASA nejspíše počká s uvedením přesného data, než dojde k inspekci SLS ve VAB, která je naplánována na konec tohoto měsíce.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze