Webbův teleskop si udělal selfie kvůli poškození mikrometeoritem

Webbův teleskop si udělal selfie kvůli poškození mikrometeoritem
Fotografie: NASA
  • Mikrometeorit zasáhl teleskop už v květnu
  • Poškodil jeden zrcadlový segment, ale funkce teleskopu jsou stále nad očekávání
  • Tým nyní řeší, zda šlo o ojedinělý případ a jak předejít dalším větším srážkám

Ačkoliv byl teleskop Jamese Webba navržen tak, aby odolával mikrometeoritům, kterým bude po celou dobu svého fungování vystavován, kousek, který ho zasáhl v květnu, mu poškodil jedno z 18 zrcadel. NASA zveřejnila informace o zásahu až v červnu, kdy posoudila rozsah poškození. V tomto případě však náraz neovlivní další pozorování.

Vědci nyní vyhodnocují, jaké následky by mohly mít mikrometeority do budoucna. Teleskop by měl vydržet ve vesmíru vzhledem k jeho zásobě paliva 20 let, ale nyní se zjišťuje, zda po celou dobu jeho fungování bude moci sledovat vesmír tak podrobně jako při představení prvních snímků. I když je například Mezinárodní vesmírná stanice nebo Hubbleův dalekohled vystavován rovněž mikrometeoritům, Webbův teleskop je umístěn v Lagrangeově bodě 2 vzdáleném 1,5 milionu kilometrů od Země, kde není průlet mikrometeoritů prozkoumán.


Zásah mikrometeoritu způsobil skvrnu na jednom zrcadle, přesněji na segmentu C3, což zapříčinilo podle poslední zprávy o výkonu teleskopu neopravitelnou změnu pro tento segment. Podle space.com je však celkový dopad na misi zanedbatelný, jelikož jde o malou plochu. „Zatím není jasné, zda zásah do segmentu C3 v květnu 2022 byl výjimečnou událostí,“ napsal tým, přičemž jako výjimečnou událost označil možnou vysokoenergetickou srážku, ke které by mělo docházet jen jednou za několik let.

I když náraz mikrometeoritu poškodil jeden zrcadlový segment, celý teleskop stále převyšuje hodnoty, se kterými se původně počítalo. Inženýři také sledují objekty jako komety, které generují prach a mohly by teleskop poškodit. Jedním z opatření by také mohlo být správné natáčení teleskopu pro minimalizaci nárazů.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze